Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifest - manifestationer

/
  • Inte ensam. Anders Behring Breivik är inte ensam om sina åsikter som han skrivit om i sitt manifest. Men de som tror på demokratin är fler.

Annons

När Anders Behring Breiviks manifest börjades spridas höjdes också röster för att hans manifest skulle ignoreras, att det inte skulle ges uppmärksamhet och orden inte spridas. Argumentationen varierar, men essensen är ungefär den samma; sprids manifestet sprids också Anders Behring Breiviks åsikter. Vilket dock främst är ett problem om vi inte tror att de allra flesta människor faktiskt är rationella, tänkande individer som tror på demokrati, öppenhet och tolerans.

Uppmärksamhet har manifestet dock fått, trots att det handlar om ett dokument fyllt av ungefär samma smörja som alltid.

Anders Behring Breivik hatar. Mest hatar han muslimer. Och feminister. Och alla som går deras ärenden. Och det multikulturella samhället och vad han och andra kallar för det politiskt korrekta. Såklart.

Inget nytt i det. Faktum är att lite av det Anders Behring Breivik förkunnar är något annat än vad de som hatar oftast brukar förkunna. Illa underbyggda påståenden, material saxat från organisationer och websidor som delar Behring Breiviks hat och sedan tidigare publicerade meningsfränder blandas med dagboksanteckningar och en fiktiv intervju med honom själv som blir till över 1 500 sidor långt sammelsurium av högerextremism och antifeminism.

I det demokratiska samhället anno 2011 är Anders Behring Breivik onekligen på den förlorande sidan. Anhängarna av jämställdhet, demokrati och tolerans är i dag långt många fler än de som stöttar Behring Breiviks hat och hans dysfunktionella syn på manlighet. Men det betyder inte att kampen inte måste fortsätta. Det betyder inte heller att kunskapen om mörkret inte måste spridas. Vill vi kämpa måste vi också veta vad det är vi ska kämpa mot.

Majoriteten av alla de som följt tragedin i Norge ser det som just en tragedi. Men på forum som Flashback hyllas Anders Behring Breivik. På nordisk.nu hittar vi samma åsikter som de som framförs i hans manifest. I Sverigedemokraternas programförklaring hittar vi snarlika formuleringar kring assimilering och det mångkulturella samhället som återfinns i Behring Breiviks manifest. Både Anders Behring Breivik och Sverigedemokraten Kent Ekeroth har tagit till sig den antimuslimska pseudonymen Fjordman.

Politisktinkorrekt.info är en manifestation mot vad de på sidan verksamma och Anders Behring Breivik uppfattar som det politiskt korrekta. Sverigedemokraterna tar avstånd från Anders Behring Breiviks dåd, men att ta avstånd från hans åsikter blir en omöjlighet eftersom Sverigedemokraterna själva rör sig i samma tankesfär.

Vad som är långt farligare än att ta del av Behring Breiviks åsikter är att tro att det handlar om en ensam galning med unika åsikter.

Anders Behring Breiviks manifest är dock i grunden mindre intressant än manifestationerna för det demokratiska samhället som nu avlöser varandra. I går hölls två i Gävle. I Stockholm samlades tusentals människor på Sergelstorg för att hedra offren. I Norge har antalet medlemmar i AUF blivit fler.

Att det finns människor som hatar muslimer, feminister och homosexuella visste vi redan. Att somliga av dem står redo att mörda i övertygelsens namn visste vi också.

Anders Behring Brevik är inte ensam.

Men det är inte vi andra heller. Och vi är långt många fler.

Mer läsning

Annons