Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mannen med gåsdräkt

Annons

På republikanernas presidentkandidat Donald Trump fastnar ingen kritik.

Det finns vissa politiker som kan göra precis vad som helst, kläcka ur sig kompletta vansinnigheter, men ändå minskar inte väljarnas stöd. Tvärtom så verkar stödet öka desto galnare utspel. Sedan finns det andra politiker som inte kan göra en felsägning utan att offras på politikens altare.

Kontrasten mellan Miljöpartiets före detta språkrör Åsa Romson och Republikanernas tilltänkte presidentkandidat Donald Trump är enorm. I det här fallet handlar det inte så mycket om kön eller världsdel som om resistensen mot kritik. När Åsa Romson fick sparken av partikongressen efter flera tveksamma och luddiga uttalanden, får Trump allt starkare stöd för sina minst sagt tveksamma uttalanden, inte minst då han häver ur sig rena lögner.

Politifact är en oberoende sajt som granskar amerikanska politikers påståenden och utspel. När det gäller Donald Trumps uttalanden slår lögndetektorn i taket. Endast 8 procent av de påståenden som Politifact har granskat klassas som sanna eller mestadels sanna. Det här rapporterar bland annat Dagens industri om. Bland annat har Donald Trump påstått att Hillary Clinton vill frisläppa alla som sitter fängslade för våldsbrott, att arbetslösheten ligger på 42 procent och att den mexikanska regeringen aktivt arbetar för att skicka personer som är oönskade i Mexiko till USA. Nej, inget av uttalandena stämmer.

Men den republikanske presidentkandidaten verkar ta kritiken mot hans inställning till sanning med en axelryckning. "Ska jag behöva kolla all statistik?" var hans respons på Twitter när Fox News undrade varför han spritt uppgiften att 81 procent av vita mordoffer dödas av svarta.

Donald Trump behöver av allt att döma inte bry sig särskilt om vare sig sanningshalt eller kritik. Hans segertåg rusar på. Det ser ut om att det blir Trump som blir republikanernas presidentkandidat i höstens val. Det är som att Donald Trump bär en gåsdräkt där all kritik bara rinner av, studsar bort.

Men det finns närmare exempel än Trump på politiker som har odlat en mycket hög resistens mot kritik. Hela det svenska sverigedemokratiska partiet till exempel. Det spelar ingen roll vad deras företrädare gör eller häver ur sig. Stödet för partiet ligger fast. Det pendlar lite mellan 15 och 20 procent, men dyker inte ned till de dryga fyraprocentsnivåer som till exempel Miljöpartiet nu ligger på.

Såväl Trump som Sverigedemokraterna lockar de väljare som inte bryr sig så mycket om fakta. De vill ha utspel. Hårda tag. Vi mot dom. Inget fjantigt resonerande eller pragmatiska lösningar. Demokrati är för de andra.

Med Trump och Sverigedemokraterna vid makten får vi en farligare värld. Frågan är: hur sticker vi hål på gåsdräkten?

Mer läsning

Annons