Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud hjärta Svenskt Näringsliv

/
  • Lämnar. Maud Olofsson höll på torsdagen sitt avskedstal som partiledare för Centerpartiet.

Annons

Det är ett ganska stort kliv mellan miljörörelsen Greenpeace och företagarföreningen Svenskt Näringsliv. Ett kliv som mycket tydligt illustrerar Centerpartiets väg under Maud Olofssons ledarskap.

Sedan Maud Olofsson tog över som partiledare har partiets tidigare ideologiska hemvist totalt vittrat sönder. I dag måste partiets tidigare trotjänare känna sig mycket vilsna.

Innan Maud Olofsson valdes till partiledare leddes Centerpartiet av Lennart Daléus. Kommer ni ihåg honom? Det är inte så många som gör det. Han var inte en partiledare som satte sig i folks medvetande, tyvärr. (Trots att han fick en egen annonskampanj. ”Det här är Lennart”.)

Lennart Daléus var innan han blev partiledare för Centern ordförande för Jordens vänner. Han var även en av de drivande personerna bakom energiuppgörelsen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

En energiuppgörelse som innebar att två kärnkraftsreaktorer stängdes och att ett omställningsprogram för grön energi infördes. För det var på den tiden som Centern var själva sinnebilden för miljö, landsbygd och socialliberalism.

Det ändrades i och med Mauds inträde på arenan.

Maud gjorde en ny uppgörelse med sina kompisar i Alliansen i stället. Som innebar att nya kärnkraftsreaktorer fick byggas. Hon lämnade landsbygdsfrågorna och närmade sig i stället Stureplan. Den tidigare socialliberalismen drog åt det blå hållet och blev marknadsliberal. Av Centerpartiets tidigare hjärtefrågor finns i dag inget kvar.

Efter att Maud tog över lämnade Lennart Daléus Centerpartiet, han tyckte att partiet gick åt helt fel håll. Daléus blev i stället vd för Greenpeace Norden.

Maud Olofsson lär inte bli vd för Greenpeace. Men det är inte svårt att se henne som ny ordförande för Svenskt Näringsliv. Det är Maud som i regeringen, med rejäl framgång, har drivit frågorna om Rut och krogmomsen. (Dessutom har hon argumenterat hårt för att avskaffa Las och för att fortsätta privatisera välfärden.) Alla frågor som företagarföreningen Svenskt näringsliv har lobbat länge och hårt för.

Greenpeace vs Svenskt Näringsliv. Ett mycket målande sätt att förklara Centerns väg under Maud Olofssons ledning.

Mer läsning

Annons