Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellanmjölkigt

/
  • Mästarmöte. Men knappast något mästerligt möte mellan Sahlin och Reinfeldt bjöds det på i Rakt på med K-G Bergström i går.

Annons

Mona Sahlin har lett socialdemokraterna i två år nu. Två år som mest handlat om internt arbete för socialdemokraterna och delvis bakbundit Mona Sahlin, men varit nödvändigt. I höst hålls partikongress och då skall det politiska förändringsarbetet som initierades post Persson vara klart. En ny politik för ett parti som gick på pumpen vid det förra valet eftersom högmod alltid går före fall.

Men opinionsundersökningarna visar att det självklara inte alls är så självklart, och den borgerliga regeringen faktiskt oväntat populär, trots kristider utan kristidspolitik. Men å andra sidan. Det är inte val än.

I går möttes Sahlin och Reinfeldt i en envig i Rakt på med K-G Bergström. En debatt som var mer tam än vild. Sahlin var mycket blek inledningsvis. Att svara investera mera, på frågan om hur Socialdemokraternas hantering av finanskris och lågkonjunktur skulle ha skiljt sig från den borgerliga regeringens är ett typsikt svar som får Sahlin att framstå som grund och illa påläst.

Men Sahlin hämtade snabbt upp och synliggjorde tydligt skillnaderna mellan höger och vänster när hon pedagogiskt förkunnade att oppositionen vill lägga minst 10 miljarder i kommun- och landstingskassorna för att rädda jobb, för att sedan jämföra detta med de 15 miljarder i skattesänkningar som den borgerliga regeringen lägger budgeten på bara i år.

Envigen i Rakt på var trött. Replikerna väl inövade och vid det här laget lika väl utslitna. Sahlin blixtrade till och hojtade ”Passivitet!” ifråga om arbetsmarknadspolitiken, ”Ni har saboterat a-kassan!” om trygghetssystemen och ”Investera för framtiden!” ifråga om klimatpolitiken.

Fredrik Reinfeldt höll sig till att uttryckslöst mässa om egenansvar, om kommuner som har ett ansvar i även i kris, om att det skall löna sig att arbeta. Vi har hört det förut. Och debatten, den var därför lika upphetsande som ljummen mellanmjölk. På det hela taget.

Mer läsning

Annons