Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer miljöteknik och fler besök

Bodil Ceballos, riksdagsledamot Miljöpartiet, redogör idag för vad hon tror skulle bidra till att den potential som finns i detta område realiseras.

Annons

Tack för möjligheten att skriva på ledarsidan. Precis som ni tycker jag att vår region har fantastiska möjligheter.

Inte minst är vi en väldigt exotisk region med de stora skogarna, rovdjur, sjöar och hav. Något som människor i till exempel södra Europa saknar. Järnriket med den gamla industrihistorien, Hälsingegårdarna och linet, den långa kusten med goda vindförhållanden för vindkraft och framöver även vågkraft ger oss stora möjligheter att utvecklas när de tidigare stora arbetsgivarna en efter en lämnar fältet.

Som lagstiftare kan vi inte hindra dem men vi kan hjälpa till att skapa förutsättningar som underlättar för företag att stanna kvar tillsammans med berörda kommuner.

Vi får dock inte falla i fällan att för evigt förlita oss på att industrierna tillsammans med den offentliga sektorn ska stå för merparten av våra arbetstillfällen. Det ger en alltför stor sårbarhet. I stället ska vi satsa på många olika stora och små verksamheter. Det är en utveckling som inte är okänd för kommunalpolitikerna och sedan många år utvecklas teknikparker och företagshotell runtom i länet. Det handlar mycket om IT i Gävleborg men jag menar att vi ska undvika att lägga alla ägg i samma korg och också satsa på andra verksamheter, till exempel turismen. Det skulle ge ett behövligt tillskott för sysselsättningen också på landsbygden i vårt län men får sällan lika mycket stöd som andra mer traditionella näringar i länet.

Jag skulle vilja se en kraftig satsning på miljöteknik och vindkraftsutbyggnad till havs kombinerat med vågkraft och inte bara av tyska bolag som transporterar elen till Tyskland. Med rätt stöd för utbyggnad kan även svenska företag våga satsa.

Jag vill också se en kraftig satsning på besöksnäringen som utgår från det som gör Gävleborg och dess kommuner unika för besökarna. Björnskådningen i Ovanåker är ett ypperligt exempel, Mackmyra Whisky, fäbodarna. Gävle som kulturstad går inte heller av för hackor. Alla kan inte få en egen prins som hjälper till att öka besökssiffrorna.

Bodil Ceballos, riksdagsledamot, Miljöpartiet

Mer läsning

Annons