Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer till de som redan har

/
  • Ser inte. Hör inte, märker inte. Regeringen är ute på djupt vatten när de nu vill införa ett femte jobbskatteavdrag.Foto: Thomas Löfqvist / Sydsvenskan / SCANPIX

Annons

Men nu får det väl ändå vara nog. Hur regeringen kan motivera ett femte jobbskatteavdrag bör för de allra flesta vara ett gigantiskt frågetecken. Har regeringen inte sett de sjukskrivna som inte har råd att hämta ut sin medicin? Har regeringen inte hört att barnfattigdomen ökar? Har regeringen inte märkt att barngrupperna i förskolan ökar? Antagligen inte, eftersom de på tisdagens DN debatt slår fast att ett femte jobbskatteavdrag ska genomföras vid årsskiftet. (Om reformutrymme finns.) Den här skattesänkningen beräknas kosta ungefär 12 miljarder kronor. Det betyder 12 miljarder mindre till barnomsorgen, skolan och järnvägen. Det innebär att klyftorna mellan de som har det bra och de som har svårt att klara sin vardag ökar än mer.

Detta femte jobbskatteavdrag kommer enligt Finansdepartementet att ge ett vårdbiträde med 23 200 i bruttolön 189 kronor i sänkt skatt. En läkare med 60 300 i lön får sin skatt sänkt med 369 kronor. Den som tjänar över 33 000 kronor, men under

35 600 kronor ska premieras extra. Gränsen för att betala statlig skatt höjs nämligen.

”Tillväxten är i dag hög, de offentliga finanserna är starka och arbetslösheten sjunker. Det öppnar för reformer”, skriver de fyra partiledarna på DN debatt.

Ja, arbetslösheten sjunker. Men den är fortfarande rekordhög, på över 8 procent. Antingen så nöjer man sig med denna höga arbetslöshet och använder reformutrymmet för att sänka skatter. Eller, så satsar man på att utbilda de arbetslösa. Rapporterna strömmar in om hur företag har arbete att erbjuda – men inte hittar utbildad arbetskraft. Ett klart systemfel. Som går att rätta till. Men det kostar.

”Urstarka statsfinanser”, kommenterar statsminister Reinfeldt det ekonomiska läget i tisdagens Dagens eko. Kul. Men om nu Sverige går så bra.

Då bör vi investera överskottet i infrastrukturen, i att utbilda de arbetslösa till de branscher som nu skriker efter kvalificerad arbetskraft och inte minst i vår gemensamma välfärd. Receptet för att bygga ett hållbart samhälle är inte att ge mer till de som redan har. Nu är det dags att ge mer till dem som har minst.

Mer läsning

Annons