Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misslyckad apoteksreform

Annons

Apoteksreformen kan så här långt inte klassas som annat än misslyckad. Vi kan nu förvisso köpa nässpray och värktabletter i snart sagt varje buske, och det gör många av oss också. Sedan reformen har konsumtionen av värktabletter ökat. 

Vad värre är, är dock systemets utformning, där vi nu har ett flertal aktörer som exempelvis inte har ett gemensamt lagersystem. Det vill bolagen nämligen inte ha av konkurrensskäl. Istället finns en överenskommelse om att de anställda skall ringa runt för att kontrollera om närliggande apotek har medicinen du behöver. Ett ineffektivt system som kritiseras hårt av Farmaciförbundet som vill se en gemensam lagerdatabas.

Det nationella delbetalningssystem som tidigare fanns är nu även det bort. Istället erbjuds i dag olika typer av system med kreditprövning, vilket drabbar individer med låg kreditvärdighet. 

Regeringen anser dock att reformen fungerar finfint. Vilket den också gör om man bara har en förkylning som behöver lindras med nässpray och värktabletter. Men Apotek är butiker som tillhandahåller hjärtmediciner, astmaspray, antidepressiva och en rad andra läkemedel vi inte skall behöva gå till fem olika apotek för att få tag på. Och det är inte rimligt att den utan pengar skall hänvisas till olika krediterdet är inte rimligt att den utan pengar skall hänvisas till olika krediter, istället för ett nationellt delbetalningssystem.

Apoteksreformen är alltså lång ifrån så lyckad som regeringen vill påskina. Men vad gör väl det. Bättre en avreglerad och illa fungerad marknad än en reglerad och fungerande. Tydligen.

Jenny Wennberg

Mer läsning

Annons