Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat laglöshet

Annons

Håll facket utanför och lägg hela makten hos arbetsgivarna. En ny lag, i regi av det nya arbetarpartiet. LO kopplades bort och vietnamesiska och kinesiska bärplockare flögs in.

Antalet avgjordes av bärindustrin och villkoren formulerades av samma industri. Bemanningsföretag samlade ihop tillräckligt många. De sattes på flyg till Sverige.

I dag flyger några hem, svårt skuldsatta. De skulle, enligt avtal och för en blygsam grundlön, plocka 90 liter bär per dag och person, en omöjlighet. Och ännu svårare när det inte fanns några bär.

Men arbetsgivarna plockar ändå av dem hyra, mat och andra kostnader som de inte kan balansera när de inte tjänar något.

En fullkomligt vidrig situation, möjliggjord av den lag Moderaterna och högeralliansen pressade fram 2008. Tidigare skulle arbetsmarknadens parter gemensamt se över behovet av att rekrytera arbetskraft från icke-europeiska länder, för att undvika exploatering. Bara när det inte fanns inhemsk arbetskraft var import möjlig.

Moderaterna strök det där och lassade över hela makten till arbetsgivarna, som fick fria händer. Ett självklart drag för den höger som alltid stått närmare bolag och arbetsgivare än fack och enskilda fackmedlemmar. Snicksnacket om det nya arbetarpartiet håller inte ens för den ytligaste granskning.

Nu kräver LO att regeringen tar ansvar för rättslösheten. Men Reinfeldt tycker att det är bra som det är, och Billström instämmer.

Men samhället måste ges möjligheter att ställa mycket hårdare krav på samvetslösa bemanningsföretag och svensk bärindustri. Regeringen kan inte fortsätta sanktionera exploateringen av rättslösa.

Ta bort gräddfilen och sätt den enskilde före bolagen!

Mer läsning

Annons