Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna ljuger, igen

Annons

Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade nej till att Gävle skulle bli fristad när frågan var uppe i kommunfullmäktige.

I dag heter det att "Vi har hela tiden sagt att det är viktigt att erbjuda förföljda konstnärer och författare fristäder." från Inger Källgren Sawelas sida.

Samtidigt står Niklas Bornegrim, i SVT och kallar det arbete Gävles fristadskonstnär Issa Touma utför för "nöje" och en fråga för människor som har detta som "intresse". Demokrati, fred och mänskliga rättigheter är alltså enligt Moderaterna i Gävle att klassificeras som "nöje".

Inger Källgren Sawela tycks ljuga varje gång hon öppnar munnen. Centrumplanen har man aldrig varit emot, trots att man röstade nej till den. Att det är viktigt med fristäder har man alltid tyckt, trots att man röstade nej till det.

Inger Källgren Sawela har faktiskt varit så mycket emot detta med fristäder att hon skrivit brev till kulturredaktioner om det. Och debattinlägg. Och så har ju Moderaterna som bekant även släpat frågan genom domstol.

På Arbetarbladets debattsida skrev Inger Källgren Sawela tillsammans med Niclas Bornegrim och Birgittha Bjerkén så här den 2 mars, 2014 om detta med att Gävle skulle bli fristad:

"Det är lätt att sväva ut så länge man gör av med andras pengar på egna intressen som endast berör 0,1 procent av Gävleborna."

Hur Moderaterna räknat ut att 99,9 procent av Gävles befolkning inte är intresserade av demokrati, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och fred, framgår inte av debattinlägget.

Inte med ett enda ord nämns det i debattartikeln att Moderaterna i Gävle tycker att det är viktigt att erbjuda förföljda konstnärer och författare fristäder. Däremot lägger man ut texten ordentligt om hur mycket det kostar. Och frågar sig indignerat om Gävle kommun ska ha hela världen som sitt ansvarsområde.

Till Expressens Karin Ohlsson skrev Inger Källgren Sawela, Niklas Bornegrim och Birgittha Bjerkén vidare bland annat följande när man på riksplanet uppmärksammade att Moderaterna inte ville att Gävle skulle bli fristad:

"När vi Moderater vill avslå motionen om en fristadskonstnär i Gävle Kommun så är det av skäl som du som journalist i Stockholms pulserande stadsliv tydligen har svårt att sätta dig in i. Det regnar inte manna från himlen i Gävle vi har stora tunga frågor och utmaningar. Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet, ett mycket högt skattetryck. Det är inte lätt att lyfta blicken från denna verklighet och försöka vara behjälplig till hela världen med stort hjärta, när vi inte klarar av våra uppgifter, fastställda i kommunallagen, vad vi är ålagda att göra."

Faktum är att det inte heller i detta brev finns ett enda positivt ord om detta med fristäder. Precis som det inte finns ett enda beslut, som visar att Moderaterna vid något tillfälle skall ha varit positiv till att göra Gävle till fristad.

Så nej, Inger Källgren Sawela, ni har inte alls hela tiden sagt att det är viktigt att erbjuda förföljda konstnärer och författare fristäder. Faktum är att ni hela tiden varit kritiska.

Och om det är genom att rösta nej, driva frågan i domstol och rikta stenhård kritik Moderaterna i Gävle uttrycker sig positivt, undrar man ju för övrigt hur de gör när de skall kommunicerar till omvärlden att de är negativt inställda till ett förslag.

Mer läsning

Annons