Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaternas sydliga problem

Hade förra årets kvot av ensamkommande flyktingbarn fördelats jämnt över landets samtliga kommuner, hade varje kommun tilldelats fem barn.

Annons

Det är således ingen tung börda att prata om - bara alla kommuner tog sitt ansvar. På Migrationsverket försöker man desperat övertala fler kommuner att ställa upp. Övertala!Ja, så tokigt är den svenska flykting- och integrationspolitiken riggad.

Myndigheter får snällt be och man kan ju fundera över vilka signaler den här flata ordningen sänder ut. "Vi, staten, förstår att flyktingar och särskilt tonårspojkar med traumatiska upplevelser i bagaget kan vara lite obehagliga. Därför ska ni i kommunerna absolut inte känna något tvång att ställa upp ..."

Riksdagen är fortfarande landets högsta beslutande organ - inte kommunernas fullmäktige - och har riksdagen bestämt att vi ska hjälpa ensamma flyktingbarn så måste det också finnas ett system som säkerställer ett fungerande mottagande. Men i december faller just systemet om inte fler kommuner omgående tecknar avtal med Migrationsverket. Orden är migrationsminister Tobias Billströms. Läget är akut.Så vad avser ministern att göra, fortsätta böna och be? Till saken hör att Moderaterna är det parti som starkast spjärnat emot en tvingande lagstiftning mot kommunerna. Slutsatsen är att Billström och Reinfeldt är rädda för att stöta sig med de moderata gräsrötterna i kommunerna. Där finns motståndet.Moderaternas partiledning genomför nu en balansakt på slak lina.

Skandalen i Vellinge har satt flyktingmottagandet i blixtbelysning, det är uppenbart för alla som vill se att något måste göras. Men det är inte direkt så att marken skakar när partisekreterare Per Schlingmann kritiserar Vellinges kommunalråd för dennes vettlösa angrepp mot flyktingbarnen. Längre än till att förklara Lars-Ingvar Ljungmans uttalanden som "olämpliga" vill inte partisekreteraren sträcka sig.

Sverigedemokraterna har rätt på en punkt. Integrationspolitiken fungerar inte. Frågan är om vi ska göra någonting åt problemet eller om vi ska låta Sverigedemokraterna fortsätta köra med oss. Bollen ligger hos Moderaterna.

Kalle Olsson

Annons