Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monopolitik

/
  • Regeringen avskaffar apoteksmonopolet. Nu återstår inte mycket mer för svensken än att hålla tummarna för att effekten blir den avsedda; ökad tillgänglighet och lägre priser.

Annons

Det svenska apoteksmonopolet har kritiserats av EU. Vilket dock inte betyder särskilt mycket. Juridiskt har EU historiskt präglats av omtanken om marknadsliberalismen snarare än omtanken om exempelvis folkhälsan. Det är inte heller på grund av kritiken från EU vi nu står inför en utförsäljning av våra apotek. Det är bara eldunderstöd för att genomföra ytterligare en i grunden ideologiskt motiverad utförsäljning och avreglering under ett borgerligt regeringsinnehav. Vilket det finns en poäng med att vara tydlig med.

Skrotandet av apoteksmonopolet ska ge oss bättre tillgänglighet till läkemedel och lägre priser. Det är i alla fall vad som sägs vara två av huvudskälen till avmonopoliseringen. Men regeringen litar inte fullt ut på sin egen avreglering. Därför kommer vissa apotek förbli statligt ägda för att bland annat säkra tillgängligheten i kommersiellt ointressanta avkrokar.

Några egentliga skäl till varför vi inte skulle betros med att handla nässpray och hostmedicin på macken eller Konsum finns inte. Ifråga om de receptfria läkemedlen som från och med 1 november säljs i butik handlar det om en förändring som kan förenkla vår vardag. Däremot kan vi inte förvänta oss någon egentlig service när vi köper huvudvärkstabletter. För några råd får inte butikspersonalen ge oss. Det ska vi läsa oss till på förpackningarna.

Oppositionen har tidigare sagt sig vilja riva upp beslutet om avskaffandet av Apoteksmonopolet. Hur det i praktiken skulle gå till är oklart. Det hela handlar snarare om en politisk missnöjesmanifestation, som Socialdemokraterna dessutom backade från under sin kongress där man konstaterade att partiet fortfarande är motståndare till avregleringen men säger nej till att återinföra monopolet.

Så mycket mer än en missnöjesmanifestation ser det inte heller ut att kunna bli fråga om i praktiken eftersom avregleringen nu går in i sitt slutskede. Och återköp av redan utsåld verksamhet lär bli dyr. Att tre av fyra köpare är investmentbolag antyder detta.

För svensken återstår därför egentligen bara att hålla tummarna för att den här avregleringen, till skillnad från flertalet av de andra vi genomgått, faktiskt blir sådär lysande som vår regering lovar. Och resultatet det avsedda, det vill säga bättre tillgänglighet och lägre priser. I stället för tvärtom.

Annons