Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP lättar på trycket i Rosenbad

Moderaterna backar en aning för att få plats med Miljöpartiet och ställa S och V utanför.

Annons

Tobias Billström knuffas fram för att förklara varför han och Moderaterna ändrat sig, men han går som så ofta vilse bland argumenten.

Det som gällde för ett tag sedan, och som Billström var glasklar om i riksdagen, har skrivits om. Inget konstigt med det, säger han.

Det politiska läget kräver ju vissa justeringar och Billström är inte främmande för att sortera ut det som han dyrt och heligt höll fast vid. Politik är att vilja, eller sälja sig så dyrt som möjligt.

Problemet för Billström är att han nu och tidigare saknar allt trovärdighet i migrationspolitiken.

Uppgörelsen, som på några områden är bra och går i rätt riktning, sägs hålla Sverigedemokraterna utanför migrations- och flyktingpolitiken. Dörren är stängd, förklarade Fredrik Reinfeldt.

Den givna frågan är då: Vem skulle göra upp med Jimmie Åkesson om flyktingar, papperslösa och vård för flyktingar som gömmer sig? Eller rätten att gå i skolan för de papperslösas barn?

Möjligen Moderaterna, om de nådde parlamentarisk majoritet med Åkessons hjälp.

För Miljöpartiet är det enklare, nu öppnas dörren för fler uppgörelser med regeringen. Miljöpartiet kan nog förhandla om det mesta.

Att utfallet i går inte blev särskilt storstilat, de flesta frågor i uppgörelsen är ju under utredning, stör inte. MP lättar bara lite på trycket inom högerregeringen, där de små partierna, särskilt KD, vantrivts med den hjärtlösa flykting- och migrationspolitik som administrerats av Billström. Moderaterna kan nu lösa upp spänningarna i den inre kretsen med hjälp av Miljöpartiet. Reinfeldt är glad och nöjd i dag.

Mer läsning

Annons