Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP sneglar åt höger

Av Almedalsveckan framgår att två block står mot varandra. De tre rödgröna partierna visade upp enighet med förslag om ändrad fastighetsskatt. Det är bra, men mycket återstår innan ett program att regera på kan visas upp.

Annons


MP-språkröret Peter Eriksson hade i ett intervjusvar om att det nu var blockpolitik som gällde tillägget ”i det här valet”. Efter valet 2010 kan alltså annat gälla.

MP har i och med en uppgörelse med regeringen om arbetskraftsinvandring en dörr på glänt åt höger. I frågor om friskolor, arbetsrätt, vissa skatter och en del annat vetter partiet också högerut.

De borgerliga partierna kan peka på att samarbetet i regeringen är bevis på enighet. Men de måste, likt de rödgröna, presentera ett program för vad de vill kommande mandatperiod.Flera borgerliga partier har dock problem. Mest illa ute är KD, som minskat från 6,6 procent till 4 procent. Även C är i svårigheter med ett stöd på runt 5 procent. Moderaterna, som tappat väljarstöd senaste månaden, hoppas att EU-ordförandeskapet ska ge partiet och regeringen vind i seglen. Men det är sällan sådana utrikespolitiska aktiviteter ger en regering mer väljarstöd.

De ekonomiska villkoren i egna landet är det centrala för väljarna. Att arbetslösheten ökar, nu med rekordmånga varsel i juni i kommunerna, är därför illavarslande för den M-ledda regeringen. På vänstersidan har MP väljarframgångar. Det kan hända att en rödgrön valseger nästa år leder till regeringsmakten trots att V och S presterat dåliga valresultat men MP bra.

För både de rödgröna och de borgerliga kan emellertid valet sluta i oklart läge där ingen av blocken får majoritet, beroende på att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Då kan blockpolitiken bytas ut mot oväntade konstellationer.

Både en regering mellan MP och borgerliga partier respektive en mellan S och partier som MP, C och FP kan då bli verklighet.

En regering med S och M är otänkbar. Därmed har MP lyckats hamna i en central position inför regeringsbildningen nästa år. Det är starkt jobbat av ett parti som aldrig regerat.

Mer läsning

Annons