Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munkavle på forskningen

/
  • Tystades. Forskningschefen vid SNS, Laura Hartman, tilläts inte debattera sina forskningsresultat om privatiseringens konsekvenser inom välfärden. Nu lämnar hon SNS med omedelbar verkan.

När inte forskningens resultat passar makten får forskarna gå. På något annat sätt går det inte att tolka vad som nu händer på SNS, Studieförbundet Näringsliv och samhälle.

Annons

På onsdagen meddelades att Laura Hartman, chef för SNS, lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Likaså den tidigare forskningsledaren vid SNS, Olof Petersson, har sagt upp sig från sin tjänst som rådgivare i forskningsfrågor vid SNS. De båda säger upp sig i protest mot hur forskningen har belagts med munkavle.

Detta bara två veckor efter att den mycket omdiskuterade rapporten "Konkurrensens konsekvenser" presenterades. En rapport vars slutsatser fick privatiseringsivrarna att gå i taket. Slutsatser som slog fast att de senaste 20 årens privatiseringar inom välfärden vare sig har lett till billigare eller bättre välfärd för medborgarna. Forskarna fällde alltså borgerlighetens själva grundmotiv till konkurrens i välfärden.

Det gillades inte alls av de borgerliga debattörerna, eller av SNS:s ägare, som främst består av det svenska näringslivet. (Bland andra de privata vårdföretagen Praktikertjänst och Sophiahemmet.) Det blev kort sagt ett himla liv. "Inte seriös forskning", kommenterade bland annat privatiseringskramaren Anders W Jonsson, C, "Den sämsta rapporten från SNS på 25 år", sade Peje Emilsson, grundare av friskolekoncernen Kunskapsskolan.

Angreppen blev hårda, främst mot forskningschefen Laura Hartman, som var redaktör för rapporten. Det går att ana att SNS ledning i sammanhanget darrade och oroade sig för att ägarna skulle ta sig hand från studieförbundet. Så de satte munkavle på sin frispråkige forskningschef.

Laura Hartman förklarar i en intervju med nättidningen Dagens arena att hon i sin enfald trodde att hon skulle få fortsätta diskutera sina forskningsresultat. Men, att hon efter att rapporten presenterats tystades av SNS.

SNS beslutade sig alltså för att styra forskningen. Här bör var och en som håller den fria forskningen högt dra öronen åt sig. Att begränsa en forskares yttrandefrihet är inget annat än censur och maktmissbruk.

Laura Hartman hann vara chef för SNS i ett drygt år. Nästa chef blir antagligen betydligt mindre frispråkig, mer följsam och mer ägarvänlig i sin forskning. Samtidigt spolas SNS trovärdighet som ett fristående forskningsforum ned i avloppet. Ingen kommer längre att bry sig om SNS och dess forskning.

Mer läsning

Annons