Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon måste ställas till svars

/

Annons

För att förstå vad som hände när de båda egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery avvisades tillbaka det land de flytt ifrån, Egypten, måste vi komma ihåg vilken tidsanda som rådde i världen december 2001. Det hade bara förflutit tre månader sedan flygplanen störtade in i tvillingtornen i New York och Bush hade påbörjat sitt krig mot terrorismen. Ett krig där metoder som tidigare ansetts som otänkbara nu var helt acceptabla. Särskilt gällde det synen på tortyr.

Agiza och Alzery hade på var sitt håll sökt asyl i Sverige. Men den amerikanska säkerhetspolisen varnade sin svenska systerorganisation, Säpo, för de båda männen. De amerikanska uppgifterna gjorde gällande att de båda hade koppling till terroristorganisationer. Enligt Aftonbladets Eva Franchell, tidigare pressekreterare åt dåvarande utrikesminister Anna Lindh, hotade USA med handelsblockad om inte Sverige vidtog åtgärder. Så, ja. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen var riktigt rejält nervösa. För att bli av med det uppkomna problemet tillät de att amerikanska agenter fick agera på svensk mark. Agiza och Alzery fördes till Bromma flygplats där de fängslades till händer och fötter. Deras ansikten täcktes och de kläddes av nakna. Stolpiller av okänt slag fördes upp i de båda männens i anus. De sattes på blöjor, fångoveraller och fördes in i ett amerikanskt jetplan. Väl på plats i Egypten lämnades de båda männen över till egyptisk militär.

Så, var problemet för den svenska regeringen borta. Puts väck. Om inte om hade funnits. Om heter i det här fallet Tidningarnas telegrambyrå och TV 4:s Kalla fakta. De fick nys om att Sverige avvisat hjälpsökanden till ett land som systematiskt torterade och misshandlade oliktänkande, Egypten, och detta med hjälp av amerikansk säkerhetspolis.

Den svenska regeringen försvarade sig med att Egypten lovat att de inte skulle göra de båda männen illa om de skickades tillbaka till hemlandet. Men, ganska snart kom uppgifter om att Agiza och Alzery torterades i fängelset. Bland annat genom elektriska stötar mot könsorganen. Ahmed Agiza satt i egyptiskt fängelse i tio år. I efterdyningarna av den egyptiska revolutionen släpptes han i förra veckan. (Alzery åtalades aldrig men satt i fängelse fram till oktober 2003.) Människorättsorganisationer propagerar nu för att de båda egyptierna bör få asyl i Sverige. Att den svenska staten har ett ansvar för de båda männen.

De båda egyptierna tilldömdes 2008 ett skadestånd på tre miljoner var för felbehandlingen på Bromma flygplats. Men de har fått avslag på sina ansökningar om asyl. Säpo hänvisar till hemliga uppgifter om landets säkerhet.

Problemet är att de amerikanska anklagelserna mot Agiza och Alzery inte ser ut att vara särskilt solida. (Uppgifterna om terrorkopplingar sägs komma från en person som torterades av polisen i Egypten.) Sant är att den nu 49-årige Ahmed Agiza ville ha en annan ordning i Egypten. I sin ungdom var han politiskt engagerad, något som är en självklarhet i ett öppet demokratiskt samhälle – men inte i Egypten 2001. Agiza tog som vuxen avstånd från all form av våldshandlingar.

Fakta sparkar rejält i det här fallet. Den svenska staten har i fallet Ahmed Agiza och Mohammed Alzery gjort sig skyldig till medverkan till tortyr. Därför måste någon till slut ställas till svars för övergreppen. Göran Persson skulle kunna ta bladet från munnen och säga ett uppriktigt förlåt.

Mer läsning

Annons