Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon utvald?

/
  • Leif Pagrotsky, Lena Sommestad, Mikael Damberg. I slutet av mars ska Social­demokraterna välja ny ledare. Många har nämnts, få är villiga och flera kan redan nu sorteras ut. Till slut återstår väl bara Arbetarbladets val: Lena Sommestad.

Teckentydare i och utanför partiet ställer ut några möjliga ledare, med det enda gemensamma: ingen duger. Listan blir för var dag allt längre. Några få kända namn återstår, men vill dom?

Annons

Aftonbladet avförde i går den mest diskuterade i ett karaktärsmord som förpassar Sven-Erik Österberg tillbaka till det idoga och lite grå partiarbete han förmodligen är mest lämpad för.

Bland resterna finns, ännu ett tag, Leif Pagrotsky, Lena Sommestad, Mikael Damberg, Veronica Palm, Ylva Johansson och kanske Pär Nuder. Ulrica Messing har nämnts som kandidat till en av de högre befattningarna, men varför skulle hon lämna den affärsvärld hon så uppenbart tycker är personligt trivsam och utvecklande? För att samla ihop resterna av ett parti på väg mot okända mål?

Nå, pusslandet pågår ett tag till, och kanske tillkommer ett antal möjliga och mindre möjliga ledare. Om sökandet breddas till kretsarna utanför riksdagen och partiets innersta cirklar kan en och annan falla ner. Finns det fler i facket än Stefan Löfvén, som redan tackat nej? Det är troligt. Och den som söker utanför den upplysta lilla plätt under gatlampan kanske kan hitta någon som berikar med sina erfarenheter, kunskaper och idéer.

Kravprofiler, långa som ett av Fredrik Reinfeldts partiledartal, skrivs ut och ska anpassas efter önskemål som förmodligen skiftar starkt från norr till söder. Stockholm har säkert sina särskilda krav, anpassade till storstadens jäktade medelklass.

Men det viktigaste först: Vem kan hålla ihop partiet och vinna nästa val? Och som dessutom har kunskaper om det mesta, från ekonomisk spolitik till detaljerna i Fas 3.

Berit Andnor, som leder valberedningen, reser landet runt och samlar in åsikter och valberedningen möts i morgon. Letar hon en kompromisskandidat eller någon som avviker och vågar stå för ett återfött parti?

Men om alla ska få med något i det nya ledarskapet är väl risken att det blir lika blekt och vagt som under åren med Sahlin.

Kriskommissionen, som söker orsakerna till valkatastrofen, har möte i dag men av det som läckt ut verkar arbetet inte ge så mycket mer än att partiets politik inte nådde fram till väljarna. Eller att väljarna förstod, och avböjde.

Arbetarbladet har redan föreslagit Lena Sommestad. Någon av hennes kaliber finns det inte bland de som hittills nämnts.

Mer läsning

Annons