Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När arbete inte lönar sig

/

Han stod där i tv-studion och såg faktiskt ganska självsäker ut. Det här var en fråga han kunde utantill. Motståndarens argument hade han hört många, många gånger förr.

Annons

Han log lite snett mot kameran och sade sitt sedvanliga: ”Vi har valt att satsa på dem som jobbar. De har fått mer i plånboken”. Han lutade sig tillbaka. Tryggt. Självsäkert. Stabilt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade själv efteråt att han var nöjd med sin insats i den senaste partiledardebatten i SVT. Den där frågan om urholkningen av trygghetssystemen, den har han lärt sig att svara på nu. För, det ska ju löna sig att arbeta. Det är en tankegång som i stort sett alla partiföreträdare, över blockgränserna, håller med om. Och de som arbetar har ju fått mer att röra sig med tack vare regeringens alla jobbskatteavdrag. Eller?

Nja. Det finns en hel del arbetare som inte alls känner igen sig i den här beskrivningen. Arbetare som varje dag beger sig till sitt jobb. Arbetare som nogsamt utför sina sysslor. Arbetare som blir precis lika trötta som alla andra.

Arbetare som fått se sin inkomst minska med tusenlappar under den moderatledda regeringens tid vid makten.

 

Först och främst tänker jag på alla de tusentals arbetare som slussats in i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti. Arbetsförmedlingens senaste rapport om de arbetsmarknadspolitiska programmen visar hur genomsnittsinkomsten för arbetarna i Fas 1 och Fas 2 sedan 2008 har sjunkit med 2 300 kronor i månaden. Det är en sänkning med 20 procent. Förra året fick en person i jobb- och utvecklingsgarantins två första faser i genomsnitt 8 700 kronor i månaden.

Inte särskilt mycket i den plånboken alltså. Än värre är siffrorna som visar ersättningen till dem som är inskrivna i Fas 3 (numer ”sysselsättningsfasen”). För, i Fas 3 blir nämligen den som inte är berättigad till a-kassa helt utan ersättning. Arbetaren förutses dock ta sig till och från sitt arbete varje dag. Visst, hen kan få socialbidrag, men inte förrän alla andra tillgångar är uttömda. Arbetaren ska först fattiggöras. I mars var det 3 140 Fas 3-deltagare som inte fick någon ersättning alls. En siffra som har fördubblats på två år.

Nej. Reinfeldt tänkte nog inte på dessa arbetare när han stod där i tv-studion och såg självbelåten ut.

 

Utöver Fas 3 finns en hel drös av anställningsformer som i grunden innebär subventionerad, eller gratis, arbetskraft.

Rehabiliteringspenning, arbetslivsintroduktion, utvecklingsanställning, trygghetsanställning... Namnen är många och nya tillkommer så fort regeringen vill putsa arbetslöshetsstatistiken. Det är anställningsformer som kommuner, företag eller föreningar kan utnyttja grovt. För i dag finns det arbetskraft i överflöd i detta land.

Och får du din arbetskraft betald av staten, ja. Då finns det ingen anledning att anställa någon till avtalsenliga, sjysta löner. Den där extra månadslönen, som det talas så vitt och brett om, som ska ha gått till alla som jobbar. Den är mycket svår att upptäcka hos arbetarna som har de subventionerade jobben.

Så, det var nog inte heller dessa arbetare som Reinfeldt riktade sitt svar till under den senaste partiledardebatten.

 

Och i plånböckerna hos ”den nya tidens arbetskraft”. Det vill säga de som arbetar under ofrivilligt osäkra anställningar, de som tävlar om jobben som timvikarie under flera år, för att sedan se sig bli utkastade från arbetsplatsen för att arbetsgivaren inte vågar ”lasa in”.

De som i brist på arbeten med sjysta villkor hoppar på arbeten utan vare sig kollektivavtal eller försäkringar. Ja. Det är plånböcker där det alldeles för ofta ekar väldigt, väldigt tomt.

Så nej. Det kan inte heller ha varit dessa arbetare som Reinfeldt slog sig för bröstet inför.

 

I kväll är det åter partiledardebatt i SVT. Om någon av partiledarna då lyfter situationen för alla medborgare, och precis alla arbetare i detta land, då kommer det att applåderas glatt i soffhörnet här hemma i Sätra.

En inte så vild gissning är att det i just denna fråga kommer att vara väldigt tyst.

I dag är alla arbetare nämligen inte lika mycket värda.

Annons