Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När JK blev hett

Göran Lambertz blev Justitiekanslern som tvingade ut juridiken från de slutna rummen.

Annons

En välgärning, eftersom juridiken och vår lagstiftning är politik. Vilket dock utgör ett samband som sällan framhävs, trots att juridikens grund är politiken. Trots att det är till just politiken, i form av förarbetena, vi i Sverige bland annat vänder oss när vi vill veta vilket syftet med en lag är och finna stöd för hur den skall tillämpas.

Juridiken, vår lagstiftning, domstolarnas tillämpning av lagarna och rättsväsendets dagliga arbete borde ha en långt mer central roll i debatten om vår samtid än vad som är fallet i dag.

Det krävs inte 180 högskolepoäng från juristlinjen för att kunna föra ett intelligent samtal om juridiken. Även om många vill få oss att tro det.

Vår lagstiftning är författad av de folkvalda, våra representanter. Hur lagstiftningen är utformad handlar i delar om vad du och jag anser vara rätt och fel. Vi är det allmänna rättsmedvetandet, bottnar inte lagstiftningen i detta riskerar den bli verkningslös. Så vi måste prata om juridiken.

Göran Lambertz blev i rollen som JK juridikens poster boy. Han provocerade, han debatterade och framför allt; han valde att föra ett inkluderande, öppet och välbehövligt samtal kring juridiken.

Låt oss hoppas att hans efterträdare Anna Skarhed kommer följa hans exempel.

Mer läsning

Annons