Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturlighetskulten

Ett av sätten att undvika skador i underlivet vid förlossning är att hålla emot för att motverka en för hastig födsel.

Annons

 

Den samlade medicinska expertisen vet dock inte ännu hur man bäst gör detta, uppgav förlossningsläkaren Olof Stephansson i går till Ekot i samband med presentationen av en rapport rörande graviditeter, förlossningar och nyfödda som Socialstyrelsen tagit fram.

Kanske är det dock just detta som är grunden till att kunskapsluckor av denna typen existerar. Att barnafödandet är en biologisk realitet som alltid existerat och därför fortfarande omgärdas av en omotiverad naturlighetskult.

Att den samlade medicinska vetenskapen inte lyckats hitta metoder för att förebygga bristningar som kan resultera i stort lidande går dock inte att ursäkta med att kvinnor sedan urminnes tider fött barn. Det torde snarare innebära att kunskapen på området borde vara heltäckande.

Men så är det alltså inte. Och därför är det kanske inte heller så konstigt att den moderna kvinnan lider av förlossningsskräck. Eller att många ställer sig avvaktande till att lägga sig i händerna på en vårdapparat som uppenbarligen inte tar förlossningen och de komplikationer som kan uppstå på nog stort allvar.

Vad skillnaderna beror på finns det inte någon egentlig kunskap kring. Vilket även det är en tämligen häpnadsväckande kunskapslucka.

Bristningar i samband med förlossning kan ge men för livet i form av bland annat analinkontinens. Något som riskerar leda till stort lidande för den som drabbas. Det vet sjukvården om. Precis som man vet att det finns metoder som i vissa fall kan förebygga skadorna.

Men trots detta fortsätter alltså vården att riskera kvinnors välbefinnande.

Mer läsning

Annons