Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NEJ, NEJ, NEJ!

/
  • Ny partiledare? Enligt Expressen vill Pär Nuder vill bli partiledare för Socialdemokraterna.  Låt oss hoppas att det inte blir  så , tycker Arbetarbladets ledarskribent.

Pär Nuder vill bli partiledare för Socialdemokraterna. Om vi ska tro Expressen. Och det ska vi nog den här gången.

Annons

Av det enkla skälet att Pär Nuder har ett väldokumenterat intresse för partiledarposten sedan tidigare och dessutom är ett av de namn som partiets högerfalang får förmodas se som en stark kandidat. Trots att han aldrig har haft ett starkt stöd i partiorganisationen och dessutom väcker antipati bland väljarna.  

Pär Nuder har många förtjänster, han är extremt intelligent, han är en erfaren och slipad politiker, han är en skicklig retoriker och har en udd och en personlighet som gör honom till en profil. På pappret är han onekligen en tänkbar kandidat till partiledarposten. 

Men Pär Nuder är Perssons pojke. En av de som står som symbol för den tystnadskultur som etablerades inom Socialdemokraterna under Persson-perioden. Nuder var en av de närmaste, en av de invigda. Trots alla sina förtjänster är han för evigt befläckad av en period i Socialdemokratisk historia som bidrog till att sänka Socialdemokratin. Vidare tillhör Pär Nuder partiets högerfalang. Det innebär att hans tankar om vad Socialdemokraterna bör vara kommer driva partiet in i en fålla som inte kommer vinna dem några val.

 

Pär Nuder visade sig dessutom efter valet 2006 vara en mycket dålig förlorare. En politiker utan intresse för att sitta i opposition. Och en individ som inte klarar av att sitta i opposition är knappast en individ som bör bli partiledare för Socialdemokraterna. För tyvärr antyder det att politik för Pär Nuder handlar om karriär snarare än samhällsförändring. Det gör honom till en av alla de Socialdemokraterna bör hålla på så långt avstånd som möjligt i nuläget. 

Själv säger Pär Nuder att han lämnat politiken och intet har några planer på att återvända. Historiskt har detta dock visat sig vara sossesvenska för ”ja”. Låt oss hoppas att det inte är så den här gången. 

Mer läsning

Annons