Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noll vuxenkontroll

/

Häromdagen rotade jag runt på internet, sökte alternativa informationsvägar om det tragiska mordet på den 15-åriga flickan i Stureby.

Annons

Den döda flickans blogg var fortfarande öppen. Numera hamnar man ju inte i himlen när man dör utan i cyberspace, förevigad tack vare ettorna och nollorna. Det är den nya tidens giv.

Sista inlägget handlade om stressen inför den stundande skolbalen.

Kommentarsfältet under den sista bloggposten var förvandlad till en kondoleansbok för vänner som lämnat sina sista hälsningar, ”Vila i frid gumman”, ”Rest in peace!”. Men även den påstådda mördarens namn – liksom adress och personnummer – var upplagt för allmän beskådan.

Det här är kvällstidningsjournalistik upphöjt i kvadrat!

På internet skapas fylliga persongallerier över mördare och mordoffer.

Vad som är sanning och relevant och vad som är dikt och känslostormar vet varken jag, den tillfällige besökaren, eller 16-åringen som spenderar en ansenlig tid av sin vakna tid på internets grusvägar.

”Skjut den jäveln!”. En alltid lika anonym användare föreslår en snabb och kostnadseffektiv avslutning på rättsprocessen. Måltavlan är den mordmisstänkta killen från Stureby.

Jag stärks i uppfattningen att vuxenvärlden inte känner till halvsju om vad som försiggår på internet.

Nätet ska i princip vara fritt från statlig inblandning, däremot borde varje tonårshem hålla sig med en egen censor. Förslagsvis en förälder.

Mer läsning

Annons