Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu förändras socialdemokraterna?

Annons

Socialdemokratin är i kris och står inför ett viktigt vägval. Ord kan beskriva mycket. Valförlusten var svidande och medförde chock och till en början handlingsförlamning. Mona Sahlin har nu meddelat att hon avgår. En kriskommision har tillsatts och börjat presentera analyser varför det gick så dåligt i valet. En valberedning har valts av partiets förtroenderåd.

Parollen är att nu förändras socialdemokraterna. Det är bra. Men ingen pr-byrå kan skapa förändring om inte uppdragsgivaren verkligen vill förändring.

Krismedvetande, självkritik och insikt är en bra grund för förändring. Socialdemokratin har haft en historisk betydelse för Sverige och värderingarna om rättvisa och solidaritet håller och behövs mer än någonsin. Partiets förmåga att vara en del av sin samtid med fokus på framtiden har gett partiet ett unikt stöd i den demokratiska världen. Tiderna förändras.

I dag är partiet vilse och står inför ett vägval som avgör socialdemokratins roll i svensk politik.

Politik handlar om förtroende. Den gamla partikulturen som alltid har varit bristfällig och odemokratisk är ute. Ingen vill, mer än den klick som styr, att allt ska göras upp i slutna rum och sedan som det så vackert heter förankras. Det är inte demokratiskt att ombud kommer till en kongress där allt redan är uppgjort vilka som ska sitta i partistyrelsen innan ens valberedning har börjat sitt arbete, vilket var fallet vid den senaste kongressen 2009. Därför står den nyvalda valberedningen för en mycket större uppgift än tidigare. Den måste fungera som en riktig valberedning, både pröva varje namn och ta egna initiativ till nya namn i styrelsen. Utgångspunkten måste vara mer än geografi. Perspektivet bör vara kompetens och vad man kan och vill bidra med i förändringsarbetet. Gör man inte det, är risken stor att det blir samma förlorande lag som väljs. Varken väljare eller partimedlemmar är dumma. Förändring är inte ett inköpt pr-projekt.

Socialdemokratin måste lyssna på väljarna och även skapa förtroende hos nya väljare. Politiken är det viktigaste och den behöver förtydligas så att barnfamiljer, invandrare, företagare, äldre, akademiker, norrlänningar och stockholmare kan känna sig hemma i den nya socialdemokratin. Går det? Jag tror det är möjligt om flera lämnar sina plaster för nya krafter och om man anställer nya partiombudsmän med andra erfarenheter än SSU och facket. Förändring är inte lätt. Men väljarna kräver det och då måste förändring innebära förändring och inget annat.

Aleksander Gabelic

riksdagsman och debattör

Mer läsning

Annons