Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu krävs vuxna i rummet, och Ulf Kristersson tänker uppenbarligen inte vara en av dem

Annons

Miljöpartiet behöver få ordning på sin verksamhet, det är plågsamt uppenbart. Att avslöjas med att härbärgera individer i partiet redo att sälja Moderatröster i utbyte mot bygglov bara dagar före valet visar att Miljöpartiet inte har kontroll över sin partiorganisation. Dylikt borde vara omöjligt, men inom Miljöpartiet tycks nästan allt möjligt. Mandatperiodens skandaler och det faktum att man tvingats kompromissa ifråga om bland annat migrationspolitiken har naturligtvis satt sina spår i opinionen även det. Att partiet höll på att trilla ut ur riksdagen borde vara en väckarklocka som leder till förändringar organisatoriskt. Uppenbarligen behöver partiorganisationen en ordentlig genomlysning. Och av det momentum sommaren rimligtvis egentligen borde ha givit Miljöpartiet syntes intet vilket visar att miljöpolitiken betyder mer för svenska opinionsbildare från höger till vänster, än vad den gör för väljarna.

Socialdemokraterna gör sitt sämsta val någonsin. Man är fortsatt riksdagens största parti, men väldigt uppenbart har man inte entusiasmerat några väljare med sin nästan rasistiska retorik och sina förslag om hårdare tag.

Den valstrategi som lades upp i våras som gick ut på att vinna över SD och alliansväljar har varit misslyckad. Det är uppenbart. Och av detta måste Socialdemokraterna också dra slutsatser. Slutsatser som att samhället inte bara kan studeras genom opinionsundersökningar, att partiets medlemmar, inte dess valstrateger, känner både Sverige och väljarna bäst och att man faktiskt måste börja lyssna på sina medlemmar när de kommer med kritik. Oavsett vad opinionsmätningarna man gör säger.

Centern måste nu visa om den hårda retoriken mot Sverigedemokraterna varit mer än just bara retorik. Bara åtta procent av deras väljare vill se partiet bilda alliansregering med Sverigedemokraternas stöd. Hur regeringsbildningen egentligen kommer se ut framöver är ännu oklart, men det enda rimliga är att lyssna på den majoritet väljare som inte vill se att Sverigedemokraterna ges makt genom en regeringsbildning som blir beroende av ett rasistiskt partis nycker.

Spricker alliansen? Helt osannolikt är det inte, Annie Lööf och Jan Björklund har uppvaktats flitigt av Löfven genom formuleringar om vikten av blocköverskridande samarbete. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Jimmie Åkesson var under valnatten mycket nöjd när han talade till sina partikamrater på valvakan. Åkessons parti stärkte sin position ytterligare i svensk politik och gick fram fem procentenheter. I sitt tal riktade sig Åkesson direkt till Ulf Kristersson och sa att det nu är upp till Kristersson att iscensätta ett maktskifte. Ulf Kristerssons besked under valnatten var att sittande regering aldrig borde ha tillträtt och att den nu ska avgå. Så blev det inte, Stefan Löfven sitter kvar och det är också det enda rimliga i det läge som råder, dessutom ger det Löfven en styrkeposition att närma sig Centern och Liberalerna från. Kristersson, vars Moderaterna gjorde ett mycket dåligt val, han är däremot alltså är beredd att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Den gångna mandatperiodens kaos i Gävlepolitiken där alliansen tog makten med hjälp av Sverigedemokraternas aktiva stöd, för att sedan tvingas se sin budget fällas av partiet när man vägrade tillmötesgå Sverigedemokraternas krav, är en situation som borde avskräcka från att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

För Jan Björklund och Annie Lööf är det dags att visa Sverige var de egentligen står i förhållande till Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons