Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny tid. Nya tag.

/

Annons

I morgon börjar Anna Norling sitt arbete som ledarskribent på Arbetarbladets ledarsida. En rekrytering jag som redaktör är mycket glad över att kunna presentera för er läsare, eftersom det utgör ytterligare ett steg i utvecklingen av ledarsidans arbete.

När vi under hösten påbörjade arbetet med att hitta en ny ledarskribent var jag redan från början på det klara med att ledarsidan, för att vara konkurrenskraftig i framtiden, behövde rekrytera en individ med journalistisk kompetens.

När jag 2009 tillträdde som politisk redaktör för Arbetarbladets ledarsida bar jag på en vision om att göra Arbetarbladets ledarsida till en av de ledande i landet.

En vision som förverkligas genom att erbjuda ett innehåll som intresserar och engagerar er läsare, som bidrar till debatt och som varje dag utgör en motkraft till den till 90 procent dominerande borgerliga pressen. Innehållet är avgörande. Lika avgörande är dock i dag även tilltal, närvaron på nätet och formen för presentationen av vårt innehåll.

Arbetarbladets ledarsida ska varje dag vara en högkvalitativ sida med aktuellt innehåll som erbjuder dig som läsare samhällsanalyser fast förankrade i fakta.

Men det räcker inte. Ledarsidorna är svenska pressinstitutioner, som kommit att spela en allt mer blygsam roll i det nya medielandskap som vuxit fram. Skälen till detta är många, men ett av huvudskälen torde vara att svenska ledarsidor lever på gamla meriter i stället för att legitimera sin existens genom att utveckla opinionsjournalistikens form och innehåll.

I dag är Arbetarbladets ledarsida inte begränsad av papperstidningens begränsade geografiska spridningsområde. Genom vår webbsida, Twitter och Facebook är vi i dag en rikstäckande ledarsida, med potential att locka läsare långt utanför länsgränserna.

Jag tror absolut att ledarsidorna har en framtid, även om vissa debattörer förutspått deras hädanfärd. Men det kräver en förmåga att tänka nytt. Att inte förfalla i den enkelriktade kommunikation som förknippas med gammelmedia, att inte luta sig tillbaka och nöja sig med en opinionsjournalistik som inte ens alltid verkar ha ambitionen att bilda opinion.

Genom rekryteringen av Anna Norling går arbetet på Arbetarbladets ledarsida nu in i en ny fas. Norling har en journalistisk kompetens som gör det möjligt att presentera en för svensk press ny typ av opinionsjournalistik, närmare besläktad med nyhetssidornas journalistiska arbete än med det material som av tradition varit förknippat med ledarsidor. En nödvändig utveckling, för att skapa en ledarsida som är lika mycket nyhetsjägare som den är samhällsanalytisk. För ledarsidor bör med självklarhet inte bara vara sidor som analyserar makten. De bör även vara sidor som klär av makten och avslöjar missförhållanden och brister i vår samhällskonstruktion.

De traditionella, analyserande ledarartiklarna kommer även fortsättningsvis utgöra huvuddelen av vår verksamhet. Men vi uppdaterar nu med en mer granskande typ av opinionsjournalistik som komplement. Och vi börjar redan nästa vecka, med en granskning av reformen av sjukförsäkringen bestående av en artikelserie i fem delar signerad Anna Norling som jag hoppas kommer vara av stort intresse för dig som läsare att ta del av.

Som redaktör ser jag även gärna att du som läsare bidrar i arbetet för en uppdaterad opinionsjournalistik. Har du tips på områden eller företeelser du vill att vi ska granska, hör av dig.

Slutligen; Kennet Lutti går i pension, vilket på många sätt framstår som slutet på en era. Lutti, som under decennier varit en självklar del av Arbetarbladets varumärke har för många varit ett ständigt irritationsmoment, vilket är precis vad en ledarskribent ska vara. En bra ledarskribent väcker känslor och skapar debatt. Det har Lutti alltid lyckats med. Men även om många irriterat sig på hans slagkraftiga formuleringar och analyser har lika många älskat att öppna tidningen och ta del av hans samhällskritik. Även om Lutti nu går i pension kommer han dock som Sven Johansson berättade i går att fortsätta sin medverkan i Arbetarbladet, om än inte på ledarsidan. Den som önskar kan alltså även framledes få en dos Luttiska visdomar här i tidningen.

På ledarsidan säger vi nu tack till Kennet Lutti för hans år i samhällskritikens tjänst. Till Anna Norling säger vi välkommen in i arbetet som granskare av samtiden.

Mer läsning

Annons