Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vår, ny politik

/
  • På måndagen höll statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg, (båda S), presskonferens om regeringens satsning på näringspolitikens område. Det ska satsas för att lyfta exporten, inte minst till tillväxtmarknader i Asien.

På onsdag presenterar finansminister Magdalena Andersson regeringens vårproposition. Det kommer att vara ett mycket ovanligt förslag till vårbudget.

Annons

Vanligtvis är en vårbudget en kompletteringsbudget. De stora dragen i politiken läggs i höstbudgeten. Det som måste finputsas läggs i vårbudgeten.

Men, vi har ju som bekant för tillfället ett speciellt läge i svensk politik. Regeringens höstbudget blev nedröstad av de borgerliga partierna med hjälp av Sverigedemokraterna. Ändå sitter den rödgröna regeringen kvar, detta efter den så kallade Decemberöverenskommelsen, som regeringen beslutade om tillsammans med de fyra borgerliga partierna. Överenskommelsen innebär bland annat att en minoritetsregering hädanefter ska kunna få igenom sin budget, detta genom att de partier som fattat överenskommelsen har lovat att avstå från att delta i omröstningen om det finns risk för att regeringens förslag till budget ska falla. Så onsdagens budgetpresentation kommer att vara något helt annat än en kompletteringsbudget. Det kommer att vara den första skarpa budgeten från den rödgröna regeringen som går igenom i riksdagen.

Som det brukar har mycket, det mesta, redan sipprat ut. På måndagen höll statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg, (båda S), presskonferens om regeringens satsning på näringspolitikens område. Det ska satsas för att lyfta exporten, inte minst till tillväxtmarknader i Asien. De kontaktnät och företagsidéer som nysvenskar har som kan främja exporten ska bättre tas tillvara. Det är sund politik.

Totalt handlar näringslivssatsningen om 226 miljoner kronor för detta år, och därefter 315 miljoner kronor per år under resten av mandatperioden. Det är inga jättesummor, men ändå en tydlig inriktning på att regeringen ser att Sverige är ett exportberoende land, och att vi måste göra vad vi kan för att främja den.

Något som är än viktigare är att regeringen nu äntligen bekräftar att det kommer att bli en höjning av a-kassan. Höjningen ska igenom redan i höst, 7 september. Då kommer den arbetslöse som är berättigad till a-kassa och har den högsta ersättningen att vara berättigad 910 kronor före skatt per dag de första 100 dagarna. Det är en rejäl höjning från dagens 680 kronor per dag. Det betyder mycket för att få ekonomin att få fart. Samtidigt hjälper det matchningen på arbetsmarknaden.

Sverige är det land där nivån i arbetslöshetsförsäkringen har sjunkit mest i hela den utvecklade världen. Den som blir arbetslös i Sverige i dag riskerar fattigdom. Det leder till att människor blir försiktiga i sin strävan att utvecklas och byta jobb, vid arbetslöshet tas ofta det första bästa jobb som erbjuds, vilket inte alls behöver betyda att rätt människa hamnar på rätt plats. Det här är en viktig pusselbit till att Sverige har ramlat i konkurrensligan under de senaste åtta årens borgerliga regeringsinnehav.

Därför är den rödgröna regeringens vårproposition för 2015 inte en vanlig vårbudget. Det är en budget som ställer om politiken. En politik som slår fast att Sverige ska konkurrera med kunskap och innovationer, inte med låga löner.

Mer läsning

Annons