Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Högerfolkpartiet

/

Annons

Folkpartiets landsmöte i Växjö avslutades i går. När partiet där klargjorde vad det står för blev det tydligt vad man ska tänka på då man hör talas om Folkpartiet. Det är inte ett nallebjörnsgosigt, socialliberalt, välfärdsinriktat mittenparti som under Bengt Westerbergs partiledartid. Tänk i stället på de gamla Moderaterna under Gösta Bohman, Ulf Adelsohn och Bo Lundgren!

Folkpartiet profilerar sig ju som ett kärnkraftsparti, med förslag om nya reaktorer, likt Bohmans Linje 1 var kärnkraftsvänligast i folkomröstningen 1980.

Vidare vill FP vara EU-partiet nummer ett, som Moderaterna under Carl Bildts partiledartid, med mer makt på EU-nivån och anslutning till EMU.

Moderaterna lanserade sig länge som det arbetsgivarvänligaste partiet. Andra partier försöker nu erövra den rollen, även Folkpartiet. På landsmötet slogs det fast att FP vill öka antalet som undantas från turordningen vid avskedanden i företag från två till fyra.

På skatteområdet vill FP avskaffa värnskatten för höginkomsttagare. Det vill inte Moderaterna, förr ledande skattesänkarparti. Exempelvis Bo Lundgren ville som M-ledare sänka med 135 miljarder kronor.

På skolområdet har Folkpartiet sedan några val satsat på att vara partiet för ordning, reda och mycket betyg. På 70- och 80-talen var mer betyg i skolan främst en M-ståndpunkt.

På försvarsområdet, länge en framträdande M-fråga, sa FP-ledaren Jan Björklund i början av året att det borde satsas mer bland annat för att ha trupp på Gotland. På flera områden där M för tio, 20, 30 år sedan lanserade sig som främsta parti har Folkpartiet tagit över gamla M-positioner.

Den tid när FP-ledaren Westerberg skrev en bok till försvar för välfärdsstaten ihop med ledande företrädare i TCO som Sture Nordh är förbi. Då föreslog FP-ledaren rent av en koalition med S fastän han satt i en M-ledd regering.

Förbi är också den tid när S-väljare till höger i S hade ett nära liggande alternativ i FP. De enda väljare som lockas av den nya FP-profilen är de som gillade gammelmoderaterna bättre än de nya Moderaterna.

Man kan säga att där Moderaterna en gång var nu Folkpartiet tronar.

Robert Sundberg

Mer läsning

Annons