Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama hade inte kunnat bli landshövding i Sverige

/

De senaste veckorna har det förts en intensiv debatt om Sverigedemokraterna.

Annons

 I en debattartikel publicerad i Aftonbladet klargör partiets ordförande Jonny Åkesson att muslimerna är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget. Alla riksdagspartier partierna har tagit avstånd från Åkessons budskap. Det är självklart och viktigt. Men de etablerade partierna har svårt att hantera det mångkulturella samhället. Sverigedemokraternas generaliseringar om invandrare möts bäst med kunskap, tydlighet och positiva exempel. Jag förvånas ständigt över oförmågan att ta avstånd från extrema åsikter om t ex kvinnor eller homosexuella. Vi ska försvara de grundvärden vårt samhälle vilar på utan att döma hela folkgrupper. Det måste de politiska partierna och myndigheterna klara. Problemet är okunskap och rädsla för att bli kritiserade. Man sopar det hellre under mattan. Det gynnar tyvärr bara Sverigedemokraterna. Vidare är det märkligt att det finns så få människor på ledande befattningar med utländsk härkomst i politiken och statsförvaltningen. Positiva exempel på alla nivåer och sammanhang är avväpnande i sig. Det är svårt för Sverigedemokraterna att driva linjen att Zlatan Ibrahimovic, som är född i Sverige, ska åka ”hem” när han samtidigt är en förebild, hjälte och världsstjärna. Det går inte riktigt ihop.

Politikens tillkortakommande kan också åskådliggöras med den nyss genomförda socialdemokratiska kongressen. Ombuden kom från hela landet men väldigt få hade utländsk bakgrund. Ett parti som vill göra anspråk på att vara folkrörelseparti borde klara av att organisera invandrare och dess barn bättre. När partiet samtidigt kritiserar Sverigedemokraterna bör man rannsaka sig själv hur partiet arbetar med integrationsfrågorna i stort men även i organisatoriskt i partiarbetet. Ytterst är det en fråga om trovärdighet.

En annan viktig möjlighet för politiken är att använda regeringens utnämningsmakt och utse personer till generaldirektörer och landshövdingar som har ursprung i ett annat land. Ofta heter det att det inte finns lämpliga personer, men i så fall får man skapa förutsättningar för det. Lite provokativt kan det åskådliggöras med att Barak Obama inte hade kunnat bli generaldirektör i Sverige.

Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Men vi får inte ge Sverigedemokraterna spelutrymme för att vi inte vågar ta i integrationsfrågorna och dess avigsidor, eller använda de politiska instrument som finns för att påskynda integrationen i förorterna såväl som i maktens korridorer.


Riksdagsman och debattör

Annons