Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obama sätter ner foten

Annons

På måndagskvällen höll USA:s president Barack Obama ett direktsänt tal med anledning av nedgraderingen av landets kreditvärdighet.

Den här gången satte ledaren för världens största ekonomi ned foten. Han förklarade att det inte är trovärdigt att som enda medicin mot den finansiella krisen dramatiskt skära i offentlig sektor och höja skuldtaket. Det måste även till skattehöjningar och investeringar i infrastrukturen.

Obama och hans demokrater led ett svidande nederlag under den senaste uppgörelsen med republikanerna. Obama försökte få med sig oppositionen på skattehöjningar men fick kalla handen. I stället innebar överenskommelsen ett kraftigt höjt skuldtak och massiva nedskärningar inom offentlig sektor. Nu, efter kreditinstitutet Standard & Poors svidande kritik, säger Barack Obama att det får vara nog. Det måste till en långsiktig, stabil lösning på USA:s ekonomiska problem.

Obama sade under sitt tal att landets ekonomiska problem är oroande, men att de är ”synnerligen lösbara” – med politisk vilja.

Lösningen innebär skattehöjningar för de rikaste och satsningar på den amerikanska infrastrukturen. Förhoppningsvis förstår republikanerna allvaret. Att de denna gång låter landets intresse gå före sina egna, ekonomiska, intressen.

Mer läsning

Annons