Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Och sen då?

/
  • Tveksam betydelse. Även om USA och Obama nu hyllas för sin insats i kampen mot terrorismen är det ytterst tveksamt om Bin Ladins död verkligen kommer att förändra världsordningen i någon egentlig mening.  På bilden vredgade   Bin Ladin-anhängare i Pakistan.

Annons

Efter ett decennium hittade USA så till sist Usama Bin Ladin och eliminerade honom. För Barak Obama handlar det om en monumental och prestigefull seger i det föga ärofyllda kriget mot terrorismen, en styrkedemonstration av både utrikespolitisk och inrikespolitisk vikt som kommer vara av betydelse för Obamas ledarskap och för hans förutsättningar att vinna nästa års presidentval.

Usama Bin Laden har sedan 11 september 2001 varit symbol för den transnationella terrorismen med civila som måltavla. En framgångsrik typ av krigföring som fått demokratier att tulla på demokratiska fri- och rättigheter; vad som skulle skyddas har helt enkelt delvis försakats.

Sådan är krigets logik, vilket innebär att terrorismen vunnit många fler segrar än de som räknas i antal döda och i den förödelse man lyckats åstadkomma. Den viktigaste segern man vunnit så här långt är den rädsla som fått demokratier att kompromissa med demokratin.

Även om USA och Obama nu hyllas för sin insats i kampen mot terrorismen är det ytterst tveksamt om Bin Ladins död verkligen kommer att förändra världsordningen i någon egentlig mening.

Det hela handlar snarare om en seger där prestigförlusten i att i mer än 10 år fruktlöst letat efter Usama Bin Ladin nu slutligen neutraliserats. Det handlar också om att ge skipa rättvisa genom den i USA så populära bibliska metoden öga för öga, tand för tand och kanske bidra till att ge de anhöriga till offren för 11 september ytterligare lite sinnesfrid.

Handlade det om rättvisa?

Nej, snarare avrättning, på främmande territorium. Knappast förenligt med folkrätten, men däremot något enklare att försvara etiskt och moraliskt.

Om syftet vara att döda och hur detaljerna kring elimineringen av Usama Bin Ladin egentligen såg ut lär vi knappast få veta med exakthet.

Bin Ladin är död. Men hans död innebär inte nödvändigtvis särskilt mycket för terrorismbekämpningen. Snarare riskerar USAs agerande väcka än mer vrede och föda nya generationer av terrorister med hat.

Nu har de dessutom givits en martyr att samlas kring. Vidare kan också det självklara konstateras; Usama Bin Ladin är död. Men Al Qaida dog knappast med honom.

Mer läsning

Annons