Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Odell har bekymmer

När Mats Odell reade ut Vin & Sprit skänkte han ett 30-tal chefer en smula lindring inför framtiden; har jag jobbet kvar på måndag? Odell hänvisade till de franska direktörerna. Därifrån blott mumlande.

Annons

Odell var tydligare; han hällde belöningar över sina direktör, som startkapital i nya karriärer. Bengt Baron, som tackade nej till vd-jobbet, fick över 7 miljoner.

Detta var på den tiden, för ett år sedan, när regeringen ansåg att bonusar var bra. Sedan kom krisen och bonusar var dåliga, bortsett från en kort period när Maud Olofsson ansåg att bonusar behövdes. Den som kunde dra in en extra slant jobbade på, pengarna fick helt enkelt folk att sätt fart. Som exempel nämnde hon sopåkarna i Stockholm.

Kort därefter anslöt sig Olofsson till bonusens motståndare. Den linjen, nej till belöningar utöver lönen, gäller tills vidare i statens bolag. Viss turbulens dock i Vattenfall, där direktörer i tyska dotterbolag anser sig behöva bonus för att lägga på ett extra kol.

Odell sliter med den frågan, det gäller kanske att hitta tyska undantag för att kunna rekrytera duktigt folk. Samma undantag i det holländska Nuon, som Vattenfall snart köper för 100 miljarder. Bekymmer också där.

Men Odell, och Olofsson, är ju kreativa och lyhörda personer, eller populistiskt anpassliga, så det löser sig nog.

Annons