Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohälsans förskola

/

Annons

Uppdrag granskning tar sig en titt på Hälsans förskola, ett föreskoleföretag som främst har förskolebutiker i Stockholmsregionen. En granskning som bland annat visar att matbudgeten per barn och dag vid en av förskolorna varit 9 kronor per dag, vilket skulle räcka till frukost, lunch, mellanmål och frukt. För det har barnen fått bröd och vatten till frukost. Barnen, eller ja, kunderna, har också fått personalbrist, hög personalomsättning och blöjor som inte byts efter behov.

Man har haft problem säger Hälsans förskola i ett debattinlägg i Dagens Samhälle, det är man de första att erkänna enligt vd:n Malin Hökeberg. Men Uppdrag gransknings bild av verksamheten, den delar man inte. Trots att Hälsans förskola i det där debattinlägget de facto gör just detta. Förvisso har man exempelvis anställt egna kockar, men som Hälsans förskola själva konstaterar:

"Däremot har vi dumt nog haft för stram budget för inköp av livsmedel. Vi var av den felaktiga uppfattningen att vi låg i linje med kommuner, men vi borde ha lyssnat till de medarbetare som påpekade att det var svårt att möta våra krav med den budget vi hade."

Det spelar som bekant ingen roll hur duktig kock man är om råvarorna man har att tillgå för en frukost är knäckebröd och vatten och den totala budgeten per barn och dag är 9 kronor.

Och det som provocerar mest med det hela är att det inte skett på grund av att Hälsans förskola är ett företag i kris. Man är snarare ett ambitiöst företag i expansionsfasen.

2011 och 2012 genererade barnen en vinst på 8 miljoner kronor åt Hälsans förskola. Enligt ett internt dokument från 2010 som Uppdrag granskning tagit del av är målet för verksamheten att fram till 2015 växa till 50 förskolor och öka omsättningen till 300 miljoner kronor.

Det är så här vinsterna i välfärden skapas, samtidigt som den svenska högern och Socialdemokraterna utan faktastöd fortsätter pladdra om vikten av valfrihet och välfärdsföretag som bidrar till kvalitet och effektivitet. Genom bröd och vatten och för liten budget för anständig kärnverksamhet. Och högt satta ekonomiska ambitioner.

Att företag av den här typen existerar är ett tecken på att Sverige lider av ohälsa, att vårt samhällssystem är direkt defekt. Hälsans förskola är bara en i raden av företag som bevisar detta genom sin verksamhet. Carema har vanvårdat äldre och JB-koncernen har gått i konkurs. Och det trots att vi, du och jag, genom våra skatteinbetalningar betalat deras ägare rikligt för att sörja för våra äldre, ta hand om våra barn och utbilda vår framtid. Det är vad de anförtrotts att göra. Men deras främst intresse har inte varit samhällsnyttan, deras främst intresse har varit att genom äldre, barn och unga göra vinst.

Den svenska högern lär som vanligt yla att den kommunala verksamheten, att det offentliga åtagandet, minsann också ibland brister. Det brukar heta så när missförhållanden inom vinstdriven välfärd avslöjas.

Följande tål dock att upprepas; det är en enorm skillnad på det Hälsans förskola och dess ägare ägnat sig åt, och att ha en snäv budget för att skatteintäkterna inte räcker till, för att regeringen skurit ner på statsbidragen.

Hälsans förskola har inte haft några sådana problem, man har skapat sina vinster genom att arbeta på det här sättet.

Barnen får mat för 9 kronor om dagen.

Hälsans Förskola får 8 miljoner i vinst på två år.

När tänker ni säga nej till vinsterna i välfärden Socialdemokraterna?

Jenny Wennberg

Annons