Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om genetiken

/
  • Val. Varför väljer allt fler kvinnor i Danmark att göra abort när de får vetskap om att barnet de väntar har Downs syndrom?

I Danmark väljer allt fler kvinnor att göra abort när de får vetskap om att barnet de väntar har Downs syndrom.

Annons

Fortsätter dagens utveckling föds sista barnet med Downs syndrom år 2030 i Danmark. I Norge föds däremot flest barn i världen med Downs syndrom, och mitt emellan de tu hittar vi Sverige. 

Vad är det då som gör att Norge skiljer sig från Danmark och Sverige? Inte särskilt mycket egentligen. Enligt professor Göran Annéren handlar det snarare om attityder. Utfallet av att bland annat en rad kända människor valt att berätta om hur det är att leva med ett barn med Downs syndrom, vilket bidragit till att förändra norrmännens attityd till diagnosen.

För det handlar delvis om attityder, om att kunna se möjligheter istället för att se problemen. Om förebilder och berättelser som skapar en motbild mot stereotyper och okunskap. Det handlar också om samhällets syn på handikapp, om skyddsnäten för handikappade och deras familjer. Men också, naturligtvis, om svåra överväganden och ännu svårare beslut för den enskilde att fatta.

Att födas frisk är onekligen ett privilegium. Ett privilegium väldigt många dock tar som en självklarhet. Men i livet finns inga garantier, född frisk gör oss inte immuna mot sjukdomar och olyckor senare i livet som kan göra oss handikappade.

Samhället kan självfallet inte tvinga någon att föda ett barn. Men vi som kollektiv bör trots det fundera över vad det innebär för ett samhälle om vi börjar rensa vår genpool från allt som är något annat än perfekt.

Vi bör också fundera över vad det är som gör att allt fler väntar allt längre med att skaffa barn, trots riskerna det innebär. Och framför allt bör var och en av oss rannsaka oss själva, vår inställning och vårt bemötande av människor födda med andra förutsättningar i livet än den som är frisk. För det påverkar också i slutändan vilket val den som ställs inför fullbordat faktum gör. 

Vill vi för övrigt verkligen leva i ett samhälle där bara de perfekta människorna får plats? Huruvida vi föds friska eller inte är bara ett utfall av det genetiska lotteri vi alla är ett resultat av. Ett lotteri där somliga har mer tur än andra.

Mer läsning

Annons