Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om skolan. Och energi.

Annons

Sist ut i Ekots partiledarutfrågningar var Mona Sahlin. Hon vill se en lagstiftning om kvalitén i skolan. Vilket förvisso är ett bra förslag. Ett ännu bättre förslag är dock en blocköverskridande överenskommelse rörande skolpolitiken, för att skapa en förutsägbarhet i utbildningssystemet som tjänar både eleverna och Sverige.

Det här kanske låter som kritik mot Sahlin. Det är det inte. Det handlar snarare om en kritik mot samtliga partier och deras ovilja att på områden som energi- och skolpolitik skapa blocköverskridande överenskommelser som tjänar Sverige långt mycket bättre än den hit-och-dit-politik som nu präglar dess avgörande politikområden.

Ifråga om energipolitiken stjälpte den borgerliga alliansen den tidigare överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Vänstern och Centern. Alliansen före förnuftet, och så stod Sverige plötsligt med en energipolitik som kommer att skifta i takt med att färgen på regering skiftar.

Vad gäller skolan har några egentliga ansatser aldrig gjorts på området. I‑stället har skolan lidit i sviterna av politisk experimentverkstad.

Något egentligt hopp om blocköverskridande uppgörelser ifråga om vare sig energi- eller skolpolitik finns i‑dag inte. Partierna ligger allt för långt ifrån varandra i synen på bland annat kärnkraft respektive betygssystem för att lyckas åstadkomma detta.

Där maktkampen promenerar in. Promenerar tyvärr förnuftet och det långsiktiga tänket ut.

Mer läsning

Annons