Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödig kultur

Kulturen får för mycket pengar, idrotten för lite. Det vill vi ändra på, skrev två Moderater på debattsidan i går.

Annons

De räknar upp vad Socialdemokraterna inte har gjort, fast partiet haft 100 år på sig. En lång lista som kulturens motståndare kommer att kapa av under nästa mandatperiod.

Den som är intresserad av idrott, och kultur kan ju räkna på saken. Niclas Bornegrim och Anders Jämthagen verkar inte ha ägnat matematiken särskild möda.

Låt se: Det nya ridhuset. 70-80 miljoner anslagna, men markfrågan inte löst.

En ny ishall i Strömsbro. 10-15 miljoner.

Inomhushall för friidrott. Minst 50 miljoner, troligen upp mot 70.

Isoval i Hagaström. Cirka 30 miljoner.

Rapatac, baskethall med mera. 100 miljoner.

Multiarena för innebandy. Minst 40 miljoner.

Ungdomens hus i centrala Gävle. Svårt räkna på, men driftskostnaden för Sjömanskyrkan 3-5 miljoner.

Räknar vi lågt kostar de nya moderaternas idrottssatsning 300 miljoner, med en årlig driftskostnad på minst 30 miljoner.

Det går väl också att lägga till den nya läktaren på Strömvallen, för 90 miljoner. Det blir kanske fem miljoner till på driftsidan.

De två kulturfienderna nämner också Strömvallens gamla konstgräsmatta som skandalöst nog vecklades ut i Sätra i stället för att skickas till Valbo FF, som stod där ”med lång näsa”. Ett problem bara, det var miljöskäl som avgjorde. Den känsliga grusåsen i fara om mattans avfall sipprade ner i grundvattnet.

Vi går vidare; Kultur&fritid får inga nya miljoner de närmaste åren och ökade driftskostnader måste tas hem på andra håll. 40 miljoner måste bort.

Det blir inte lätt, men vi försöker; Lägg ner Konserthuset, 12 miljoner. Stäng Stadsbiblioteket, 16 miljoner. Avveckla Konstcentrum, 5 miljoner. Ridåfall på Teatern, 5 miljoner. Släck Gasklockorna, 6 miljoner. Finns det lån på några anläggningar? De måste betalas.

De nya moderaterna avvecklar så kulturen och bygger nya idrottshallar i stället. Äntligen slut på kulturfjanterier och dess konsekvenser: ”Barn och ungdomar får betala med sin hälsa när ett fåtal människor förnöjer sig på skattebetalarnas bekostnad”. Så klokt, och på pricken. Knivskarpt.

Moderaterna vill resa en ny stad, befriad från kultur och annat som skadar våra fina ungdomar. De kulturintresserade får väl samlas i Folkets hus.

Bildtext. ONÖDIGA! Några lokala Moderater vill spara på kulturen och satsa på nya idrottshallar. För att få ihop notan ihop måste några kulturhus stängas; Konserthuset, Teatern, Stadsbiblioteket, Gasklockorna och Konstcentrum.

Mer läsning

Annons