Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opålitligt SD sjunker

Annons

Sist ut i går i Almedalen var Sverigedemokraterna, SD. Partiledaren Jimmie Åkesson framhöll kriminalpolitiken. Partiet vill att preskriptionstiden tas bort för grova brott gällande liv och hälsa och att straffskalan skärps.

Partiet vill bli lika känt för sin kriminalpolitik, med hårda tag, som för sin invandringspolitik. SD försöker göra samma som andra små partier: bredda sin profil. Som det är nu förknippas SD främst med invandringsfrågan.

Det verkar dock gå bakåt för SD. Partiet har tappat en tredjedel av väljarna den senaste månaden, från 6,5 procent till 4,2, enligt Skops mätning. Den gjordes 17 juni till 3 juli, med tusen personer.

Tappet är statistiskt säkerställt. Minskningen för Åkessons parti beror troligen på att partiet sagt sig vilja fälla regeringens femte jobbskatteavdrag.

För de väljare som SD vunnit från borgerligt håll har partiets utmanande linje mot alliansregeringen den senaste tiden verkat frånstötande. Trots att SD i 90 procent av omröstningarna röstat så att regeringen vunnit framstår partiet i och med debatten om femte jobbskatteavdraget som opålitligt ur borgerliga väljares synvinkel.

På söndagen förnyade Åkesson sin kritik mot alliansregeringen för att ha uppträtt nonchalant och inte vilja förankra förslag i riksdagen, med SD.

SD är inte emot skattesänkningar som princip, meddelade Åkesson. Det är en oblyg förhandlingsinvit till regeringen.

SD har efter valframgång och riksdagsentré, tack vare vunna röster från både höger och vänster, hamnat i en situation där partiet skrämmer bort väljare åt alla håll.

För väljare till vänster, exempelvis arbetare som brukar rösta på S, är SD inget alternativ eftersom partiet nästan jämnt stödjer den moderatledda regeringen.

Och med signaler att rösta på de rödgröna för att fälla femte jobbskatteavdraget skrämmer SD bort de av sina väljare som i första hand ser sig som borgerliga.

Jimmie Åkessons försök att bredda partiprofilen med hårdför kriminalpolitik hjälper inte partiet. De främst gammelmoderata väljare SD skulle kunna vinna är rädda att med en röst på SD stödja S.

Åkessons partibåt sjunker därför mot riksdagsspärrens fyraprocentsyta.

 

Robert Sundberg

 

Mer läsning

Annons