Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opinionsmätningarnas tyranneri

Annons

Vid det här laget är nog de flesta bekanta med den gamle Metallordföranden Göran Johnssons bevingade uttryck. Det handlar om tidsperspektiv som i bästa fall sträcker sig till nästa kvartalsrapport, i sämsta fall till innevarande dags börsstängning.Tyvärr verkar det inte bättre än att det här kvartalstänket allt mer börjar överföras till politiken.

Under Ibrahim Baylans, (S), första sex veckor som partisekreterare hann han kommentera inte mindre än 17 olika opinionsmätningar! Det blir nästan tre mätningar i veckan och det är ju bara löjligt. Vi har hamnat i ett opinionsmätningarnas tyranni. Det politiska samtalet mutas in mellan två söndagar. 1 000 personer får säga sin mening efter en aktuell händelse: Vem vann den senaste partiledarduellen, hur påverkar ett utspel väljarströmmarna, vilka effekter hade AMF-affären på socialdemokraternas opinionssiffror? Precis som att detta är vad politiken handlar om – egentligen.

frossar i nya mätningar. Ja, jag skriver borgerliga, ty det här handlar inte längre om politisk konsumentupplysning utan har snarare fått formen av (illa) dolda partisympatier.

Driver man en fråga tillräckligt hårt blir det till lätt ett slags självuppfyllande profetia. Skickar man tillräckligt många gånger ut budskapet att det går åt helvete för Mona Sahlin så blir det i någon mening en sanning av det. Vem vill rösta på någon som det går åt helvete för? Media formar i hög grad vår verklighetsuppfattning.

gynnas ingen, varken medborgarna eller partierna, av denna utveckling. Vem vågar satsa långsiktigt när man vet att det väntar en ny opinionsmätning på söndag? Och ännu viktigare, vem vågar vara radikal, bereda nya djärva idéer om tusentalet slumpvis utvalda individer några dagar senare ska göra tumme upp eller ner? Saker som vi i dag tar som självklara, exempelvis utbyggnaden av förskolorna, mötte stundtals rejäl kritik när de presenterades. Hade dessa reformer överlevt dagens opinionsmätarhysteri? Ta det inte för givet.

Mer läsning

Annons