Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öppna för SD

/
  • FOLKVALD. Jimmie Åkesson som ordförande i ett av riksdagens utskott? Ja, om SD behandlas som andra partier. Nej, om SD skall hållas utanför utskottsarbetet.  Men i en demokrati kan inte ett parti särbehandlas.

Annons

Också den obehaglige kan väljas in i demokratiska församlingar och bör då behandlas och bemötas efter demokratins principer. En enkel regel, enklare i dag än i det förnazistiska Tyskland. Om demokratin väljer in demokratins dödgrävare, vad gör en demokrat då? Står upp för demokratin.

Nu förs en ganska trubbig debatt om Sverigedemokraterna och riksdagens utskott. Valresultatet ger dem, med dagens regler, plats i alla utskott och en ordförandepost.

Utskottsplatserna borde vara självklara, men Jimmie Åkesson som ordförande i ett utskott? Upprörande och svårsmält för många, inte minst för Moderaterna verkar det.

De ligger lågt och har inte bestämt sig om utskotten ska ha 15 eller 17 platser. Med 17 får SD plats, med 15 hålls partiet utanför.

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet håller fast vid 17, och några röster från C, FP och KD öppnar för 17.

Sverigedemokraterna är folkvalda och kan rimligen inte särbehandlas i riksdagen, eller hållas utanför utskottsarbetet. Väljarna bör mötas med respekt, oavsett hur de röstar.

Och alla vackra ord om var och ens rätt att hysa vilka åsikter som helst, och demokraternas försvar också för gravt avvikande åsikter kan ju inte malas ner till plattityder bara för att några knäppgökar och rasister röstats in i riksdagen.

Den cyniske kan dessutom lägga till det här: Låt Sverigedemokraterna sitta i utskotten så får de se hur lätt, eller svårt det är att driva konkret politiskt grundarbete. Att läsa in regeringens budgetpropp, den kommer snart, och formulera en egen linje kräver ganska många timmar av intensivt pluggande. Och den som kliver upp i riksdagens talarstol bör ju veta vad debatten handlar om.

De lätta lösningarna finns bara i torgens och slagordens retorik, i utskotten gäller det att driva demokratins grundarbete framåt och sedan enas, eller förbli oeniga, om sakfrågor.

Och det är också där grovjobbet görs och partierna positionerar sig inför omröstningarna i kammaren. Det betyder att utskottens ledamöter sätter sig in i utskottens frågor, och det kan vara knepigt för vem som helst, oavsett vilket parti han eller hon tillhör.

Och kan det ju dessutom vara intressant att se hur några av Sverigedemokraternas ganska udda ledamöter klarar den uppgiften.

Mer läsning

Annons