Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orden måste fyllas med innehåll

/

Annons

Det är nu det börjar. Den första vardagen efter den väckelseliknande kröningen av den nye ledaren. (Det viftades med Juholt-plakat, och ropen skallade ”Håkan, Håkan, Håkan”, så väckelsekänsla fanns det.)  Det är nu orden ska få konkret innehåll. Det är nu det trötta, slitna och väderbitna partiet (Carin Jämtins ord) åter ska bygga förtroendet med väljarna.

En grundläggande uppgift blir att få såväl s-märkta partiarbetare som väljarna att förstå att Socialdemokraterna inte bara är en intresseorganisation för förtroendevalda inom kommun och landsting. Nej, det är, måste vara, ett parti för alla, precis alla som bor i Sverige. Det måste vara partiet som tryggar välfärden. Och det måste framgå att välfärd kostar.

Under pressträffen efter det att den nye partiordföranden hållit sitt installationstal fick Juholt frågan om vi ska höja skatterna. På den frågan svarade Juholt att av höjda skatter finns inget behov. Men, han tillade att ”skatterna ska ses över”. Mm, det är en grov underdrift. Under de senaste fyra åren har regeringen sänkt skatterna i Sverige med i runda slängar 100 miljarder kronor. (Varav inkomstskatterna med 70 miljarder.) Det betyder 100 miljarder mindre till vår gemensamma välfärd. 100 miljarder mindre till skola, äldrevård och sjukvård.

Det krävs att det gamla arbetarepartiet förmår att förklara för väljarna att innebörden av ordet välfärd är en helt annan för en socialdemokrat än vad innebörden är för en moderat. En socialdemokratisk välfärd innebär att alla får ta del av välfärden. Det betyder alla. ”Inte bara några, inte ens bara de flesta. Inte bara nästan alla. Nej, det betyder alla.” (Citatet kommer från Juholts installationstal.) Sådana ord förpliktar. Och kostar.

Så hur vi ska få till en välfärd som inbegriper alla utan att höja skatterna, det måste Juholt och partiets ekonomi-politiske talesperson (jag tippar Damberg, men hoppas på Paggan) berätta snarast. Nu måste de vackra orden fyllas med konkreta förslag.

Jo, det bör även påpekas att Gävles kommunalråd Carina Blank har valts in i partistyrelsen. (Efter Raimo Pärssinen som valt att avsäga sig sin plats.)

Ett tips till den som vill påverka Socialdemokraternas politik är stoppa Blank på gatan, slå henne en signal eller skicka ett mejl. Låt Gävleborgs röst höras.

Mer läsning

Annons