Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oseriöst Företagarna

Gårdagens främsta icke-nyhet presterade organisationen Företagarna. Med hjälp av SKOP har man tagit fram en undersökning som visar att 89 procent av alla unga tror att sist in, först ut-regeln missgynnar unga.

Annons

Att regeln sist in, först ut tenderar missgynna ung arbetskraft är tämligen självklart. Det är en del av logiken bakom regeln. Att den som anses vara mest skyddsvärd är den som har svårast att hitta ett nytt jobb på arbetsmarknaden, vilket tenderar vara människor i slutet av sitt yrkesliv, inte unga som tagit sig in på arbetsmarknaden.

Som man frågar får man som bekant svar. Frågar man människor om de tror att regeln sist in först ut missgynnar unga kommer majoriteten av alla svara ja på frågan. Av det enkla skälet att det faktiskt är så.

Lämpligt nog har Företagarna inte ställt frågan om huruvida unga anser det vara fel att tillämpa principen om sist in först ut eller vad de anser vara viktigast, anställningstrygghet i början av yrkeslivet eller mot slutet. Det handlar trots allt om frågar som riskerar ge svar som inte tillåter organisationen att statistiskt styrka propaganda mot Lagen om anställningsskydd.

För övrigt är Företagarna och SKOP inte riktigt sanningsenliga rörande undersökningsresultatet. De hävdar nämligen att 90 procent (det är faktiskt 89 procent) av de tillfrågade anser att regeln missgynnar unga. Trots att frågan som ställts är huruvida man tror det. Det är trots allt stor skillnad på att tro något och anse något.

Pedagogiskt exempel:

Jag tror att Företagarnas undersökning är oseriös.

Jag anser att Företagarnas undersökning är oseriös.

Mer läsning

Annons