Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På en öde ö?

/

Landshövding Marianne Samuelsson, språkrör för Miljöpartiet på den tiden de gröna sågs som ett parti mest för landsbygdens excentriker och från städerna utflyttade bonderomantiker, har beordrat olikhet inför lagen.

Annons

 

Dekretet gäller Gotland och de viktigaste näringsidkarna; de ges undantag från strandskyddet. De som har den politiska makten, säger Samuelsson, ”bör vara generösa mot mäktiga företagare”. Snuddande nära korruption, eller om det är ren aningslöshet.

Den mäktigaste, han heter Max Hansson, har så lagt sig en egen tennisbana och en golfgreen på mark som tidigare var gemensam.

På sina ägor, tiofaldigt större efter landshövdingens enskilda beslut, kan Hansson nu stå och putta, eller slå en boll över nätet och samtidigt njuta havsutsikt.

För, säger Samuelsson, Gotland kan inte överleva och utvecklas med bara fastlandets turister vandrande efter stränderna. En träffsäker iakttagelse, värdig den beslutsfattare som lyssnar av, väger ord – och sveper undan förhoppningen om allas lika värde.

Men Samuelsson, svårt kritiserad för sin oövertänkta och anpassade underdånighetsretorik, har en poäng; det behövs företagande för utveckling. Om Hansson kräver mark för sin tennis och sin golf, så säger vi ja. Vad händer om vi säger nej? Det vågar inte Samuelsson tänka på. Och för all del, lagen har ju aldrig gällt lika för alla, så varför bråka nu?

Vissa undantag kan då och då motiveras, om riskerna vägs in. Som i Gävle där en hamburgerdirektör fick förtur i tomtkön mot att han lovade några nya jobb. Nu är väl villan rest, men några hamburgare blev det inte. Lite olyckligt, men några politiska följder har det inte fått.

Och Samuelsson, väl medveten om vilka hon är satt att tjäna, den gotländska överheten, verkar inte bekymrad. Hon har gjort vad hon anser vara rätt. Att resten av mänskligheten mäter ut avstånd är en helt annan sak.

Hon har ett år kvar på sitt förordnande och 2010 ansluter hon till Arbetsförmedlingens kö.

Mer läsning

Annons