Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På väg mot drömsamhället

/
  • FUNNEN. Den mytomspunna boken

Annons

Jag har blivit med eget kontor i tidningshuset. Ett kontor med en ärvd, stolt tronande bokhylla. Det är sen fredagskväll då jag går igenom vilka böcker som min företrädare lämnat efter sig. En liten, ganska sliten, bok får mig att haja till. Det är nämligen en mytomspunnen bok som inte många har läst, eftersom den endast trycktes i 1 000 exemplar och aldrig gick till omtryck. Författaren gör inte anspråk på något litterärt pris för sin skrift, i ärlighetens namn önskar han nog att han aldrig skrivit den. Den matchar nämligen inte riktigt den bild han ger av sig själv i dag.

”Det sovande folket” är skriven av den 28-årige moderate riksdagsledamoten Fredrik Reinfeldt, sedermera landsfader och partiordförande.

I sin skrift beskriver han välfärdsdöden, en dödlig epidemi fullt jämförbar med pest, smittkoppor eller aids. Välfärdsdöden, förklarar Reinfeldt, är resultatet av decennier av socialdemokratisk politik som har gjort det svenska folket passiviserat och alltmer bidragskrävande.

(Vän av ordning kanske vill påpeka att det var länge sedan Fredrik Reinfeldt skrev sin pamflett, och att den kan tolkas som ungdomligt naiv och något dumdristig. Vi bör då påminnas om att Fredrik Reinfeldt inte alls var någon ungdom när han skrev ”Det sovande folket”. Han var fyllda 28 år, och sedan två år riksdagsledamot.)

Reinfeldt förklarar vidare att svenskarna har blivit offer för en socialdemokratisk hjärntvätt. Socialdemokraterna har urholkat skolan, trängt undan värdet av fasta normer och värderingar och skapat en inlärd hjälplöshet. Det här har gjort att svenskarna blivit mentalt handikappade och en generation av fuskare har skapats.

Reinfeldt har dock lösningen på hur det sovande folket ska väckas. Den generella välfärdspolitiken måste bort och bidragen minskas till ett minimum. ”Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras”, skriver han. Folket bör förstå att själva sörja för sin försörjning vid sjukdom och ålderdom.

Reinfeldt är tydlig med att den politikerstyrda delen av samhället, den offentliga sektorn, måste tryckas tillbaka. Arbetena inom den offentliga sektorn ska i stället flyttas till den privata sektorn och personalen bör övertygas om att starta eget.

Då, 1993, hade den borgerliga regeringen precis påbörjat sin samhällsomvandling. (Med en hel del hjälp av den tidigare Socialdemokratiska regeringen.) Fredrik Reinfeldt beskriver stolt i ”Det sovande folket” hur alla regler som begränsar startandet av privat barnomsorg är borttagna, hur den införda skolpengen lett till att privata skolor kan konkurrera med kommunala och hur något som han beskriver som en valfrihetsrevolution har fötts.

I dag, 18 år senare, beskrivs Sverige som det land i Europa som gått allra längst i avreglering och privatisering av offentligt finansierade verksamheter. Samtidigt har det blivit allt tuffare regler i vårt gemensamma välfärdssystem. Den generella välfärden är i dag endast ett nostalgiskt minne. Sverige har kommit lång väg mot det moderata drömsamhälle Fredrik Reinfeldt beskriver i ”Det sovande folket”.

När jag lägger från mig boken så förstår jag faktiskt vad det är Fredrik Reinfeldt gör med Sverige. Varför han har sett till att allt mer av vår välfärd utförs av privata aktörer. Varför han har beslutat om nedmonteringen av våra gemensamma trygghetssystem. Varför han tar ifrån sjuka och arbetslösa människor sin försörjning.

Han har satt på sig sin skinande rustning och räddar oss alla från att dö välfärdsdöden.

P.S

Nu söker jag finansminister Anders Borgs skrift från 1992, ”Generell välfärdspolitik – bara magiska ord”. En bok som nog kan behövas för att förstå vår finansministers drivkrafter bakom den politik han bedriver. Jag har än så länge bara hittat ett citat ur boken: ”Att på ett rationellt och humant sätt nedmontera den generella välfärdspolitiken, i syfte att öka den allmänna välfärden, kommer att vara politikens och den politiska ingenjörskonstens viktigaste uppgift under de närmaste tre-fyra decennierna. Arbetet kommer att kantas av misstag, bakslag och besvikelser, precis på samma sätt som det mödosamma arbetet med att bygga upp modellen, men det måste ske.” Den som har ett exemplar får gärna låna ut det till ledarredaktionen.

D.S

Mer läsning

Annons