Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parti med dåligt självförtroende

/

Det alltid lika kaxiga centerpartiet siktar på att knipa tre mandat i det kommande Europaparlamentsvalet. I dag har partiet en representant i Bryssel, Lena Ek. Ska man tro opinionsundersökningarna får centerfolket vara glada om de lyckas behålla Ek.

Annons


Socialdemokraterna däremot har en högst realistisk chans att stärka sin EU-närvaro. Med tanke på att valet 2004 slutade i katastrof, partiet samlade ynka 24,5 procent, är minst en gubbe till en självklarhet. Jag skriver gubbe eftersom sjätte namnet på s-listan är Östersunds kommunalråd Jens Nilsson.

Men vad möter den potentiella s-väljaren när den besöker socialdemokraternas hemsida? Jo, tre ansikten: Marita Ulvskogs, Olle Ludvigssons och Åsa Westlunds, partiets toppnamn.

Socialdemokraterna har i själva verket sex toppkandidater, kanske rent av sju. Har praktikanterna kapat Socialdemokraternas pr-avdelning eller vad är det frågan om?

Till skillnad mot riksdagsvalen har kryssmöjligheten fått ett verkligt genomslag i EU-valen; för fem år sedan valde 59 procent att rösta på en person, motsvarande siffra i det senaste riksdagsvalet var 22 procent.

Personerna är alltså viktiga, eller rättare sagt, väljarna måste få veta vilka personerna är.

När sossarna i fredags presenterade sitt valmanifest på Medborgarplatsen i Stockholm var det samma visa – partiets tre toppkandidater höll i showen. Sossarna skulle naturligtvis ha tagit chansen att inför åhörare och riksmedia presentera partiets samtliga toppkandidater. Då hade meddelandet gått ut i stugorna: Det här är inte centerpartiet, det här är landets största parti och vi tänker måla Bryssel rött!

Politik handlar om mycket: värderingar, engagemang, förändringsvilja, ja det går att bygga en hög stapel med vackra ord. Men till syvende och sista kokar allt ner till en sak – röstmaximering. Detta är den hårda definitionen av politik, samla röster och i förlängningen mandat.

Centerpartiet kan glömma att få in tre personer i EU-parlamentet. Men de spänner i alla fall bågen. Sossarna verkar inte ens ha någon båge.

Mer läsning

Annons