Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiet bakom siffrorna

/
  • Rekordsiffror för MP. Miljöpartiet är  ett parti som numera bör ligga stabilt över 10 procent.

Annons

Häromveckan kom årets andra stora opinionsmätning från Statistiska Centralbyrån. Förutom Socialdemokraternas stora ras och Moderaternas fortsatt starka ställning, kunde man i mätningen notera ett lyft för Miljöpartiet.

Jämfört med valresultatet har de gröna gjort ett språng i opinionen, från 7,3 till 11,7 procent. I gårdagens Sifoundersökning avancerar partiet ytterligare, till 12,3 procent.

Många blev nog lite förvånade över att MP inte nådde högre i det senaste valet. Det faktum att världen kanske bara har några år på sig att minska utsläppen i kombination med väljarnas tendens att rösta allt mindre efter ideologisk hävd, talade verkligen för Miljöpartiet.

Därför var det svårt att känna förvåning när medierna på söndagen rapporterade ”rekordsiffror” för de gröna – MP är ett parti som numera bör ligga stabilt över 10 procent.

I delstaten Baden-Württemberg, i hjärtat av det industriella Tyskland, vann Die Grüne nästan en fjärdedel av rösterna i vårens val och leder numera delstatsregeringen. Hur man ska använda sitt växande väljarstöd kommer också att bli en alltmer viktig fråga för de svenska miljöpartisterna.

Från att under den förra mandatperioden ha varit en del av det rödgröna samarbetet, har partiet nu övergått till att surfa ovanpå den ideologiska skalan; ena dagen tvingar man borgerligheten till eftergifter i riksdagen för att nästa dag uppträda som det femte regeringspartiet.

Miljöpartiet har också – med rätta – kritiserats för uppgörelsen med regeringen om asyl- och flyktingpolitiken. Vi ser återkommande exempel på att uppgörelsen inte duger, till exempel barnfamiljer som rotat sig i samhället som slängs ut från Sverige.

Bakom de fina opinionssiffrorna syns realpolitikens hårda verklighet.

Tänk ett nytt påskupprop för en humanare flyktingpolitik, och MP skulle tvingas bekänna färg. Grönt och skönt eller visset brunt?

Kalle Olsson

Mer läsning

Annons