Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personvalskampanj i demokratins tjänst

Annons

Jag är socialdemokrat och riksdagsledamot. I mitt folkrörelseengagemang har jag haft och har uppdrag i det socialdemokratiska partiet men även i andra organisationer. Det är en härlig känsla att tillsammans med andra driva frågor för att förändra för utsatta barn i den egna kommunen eller arbeta för visionen om en rättvisare värld, respekt för mänskliga rättigheter och ett starkare FN.

I vintras hamnade jag i en situation då jag efter två distriktskongresser med anklagelser om oegentligheter, brott mot stadgarna och mycket skriverier och jämn omröstning hamnade precis utanför valbar plats på socialdemokraternas riksdagslista i Östergötland.

Självfallet var jag besviken. Reaktionerna var många och jag behövde tänka var jag skulle landa. Samtal och funderande resulterade i att jag bestämde mig i juni för att göra en personvalskampanj. I en öppen anda fick jag alla att acceptera att jag driver en krysskampanj.

Målen sattes upp av en kampanjgrupp av frivilliga, budskap filades fram, hemsida, blogg, facebook skapades och material trycktes med egna pengar. Känslan var märklig men också härlig. En öppen folkrörelsekampanj med små medel med fokus på sakfrågor jag lyft och engagerat mig i som miljö, mänskliga rättigheter, FN etc. Frågor jag vill fortsätta att driva.

Ambitionen är att få 8 000 kryss i Östergötland som troligen behövs för att bli inkryssad. Därför ska kampanjen bland annat knacka på 8 000 dörrar i länet. Trappor upp och ner samtal med ointresserade, frustrerade, nyfikna och entusiastiska. Jag har aldrig tidigare mött så många människor i direkt möte för att diskutera politik. Kampanjen har passerat över 3 700 dörrar och intrycken är redan många.

Jag är en lagspelare fostrad i svensk folkrörelsetradition. Det är ovant att kampanja för sin egen person. Men jag gör vad jag alltid gjort, diskutera sakfrågor som jag brinner för. Skillnaden är att jag också söker stöd för ett kryss som i bästa fall kan göra att jag får fortsatt förtroende att vara riksdagsledamot. Jag möter en berättigad frustration att politiken inte levererar vad den lovar. Klyftan mellan väljare och förtroendevalda ökar. Många vet inte ens vilka politiker som fattar beslut för deras räkning.

De politiska partierna måste tänka nytt. Kandidaterna måste bli mer synliga och presentera vad de vill. Min kampanj har fokus på sakfrågor men är också ett bidrag till att vitalisera demokratin i Sverige. Oavsett hur det går så känner jag redan att jag är en bättre politiker med mer kontakt med verkligheten. Det är berikande.

Aleksander Gabelic

Mer läsning

Annons