Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pionjären som inte överger feminismen

Annons

Efter elva år som partiledare för Feministiskt initiativ lämnar nu Gudrun Schyman posten som partiets ledare, men hon kommer fortsätta att vara aktiv inom partiet. Gudrun Schyman har varit politiskt aktiv sedan mitten av 70-talet och hon valdes som Vänsterpartiets nya partiledare år 1993. Schyman tredubblade partiets väljarstöd under sin tid som partiledare.

Som partiledare för Vänsterpartiet utmärkte hon sig genom att vara tydlig, rak och mänsklig, egenskaper som lockade nya väljare till partiet. År 1996 gick hon ut offentligt och sade att hon hade alkoholproblem och tog så småningom ett avbrott från politiken på grund av det. 

Politikern Gudrun Schyman (Fi) lämnar sin partiledarpost men fortsätter att vara aktiv inom partiet. Foto: Pär Fredin

Schyman förnyade partiet och var den första partiledaren från sitt parti som tog avstånd från kommunismen. Under sin tid i Vänsterpartiet lyfte hon även jämställdhetsfrågor och integrerade dem i partiets politik. Schyman ledde Vänsterpartiet in i ett toppstöd i valet år 1998, partiet fick ett rekordstort väljarstöd på 12 procent. 

Gudrun Schyman var partiledare för Vänsterpartiet fram till år 2003, hon lämnade partiet året därpå efter ett bråk med partitoppen. Partiet behandlade henne rätt så illa i samband med att hon lämnade partiet. Schyman ville nämligen vara kvar som politisk vilde medan partiet tyckte att hon skulle lämna sin riksdagsplats. Men Schyman valde att vara kvar för att driva feministiska frågor.

I samband med att hon lämnade partiet kommenterade den dåvarande pressekreteraren Britta Kellgren det med att: ”Hon har ju inte deltagit så mycket i riksdagsarbetet utan varit mest intresserad av det feministiska arbetet – och endast det egentligen. – Hon tycker att feminismen bör prioriteras mer, men hon har inte fått gehör för det.”

År 2005 grundade hon istället det nya partiet Feministiskt initiativ. Feministiskt initiativ presenterades som ett modernt feministiskt parti. De fick endast 0,7 procent av rösterna i riksdagsvalet år 2006 och började därefter i ett år att agera som en feministisk folkrörelse.

Under Schyman utvecklade partiet nya innovativa metoder som att hålla i ”Homepartyn” som innebär att deras politiker besöker potentiella väljare och talar politik i deras hem. Senare fick partiet en plats i EU-parlamentet som innehas av Soraya Post. Idag är partiet representerat i fullmäktige i 13 svenska kommuner.

Gudrun Schyman har varit en stark feministisk röst som inte viker sig, och trots att hon lämnar partiledarposten så kommer hon att fortsätta sitt arbete inom partiet som ledare för en ny politikerskola, ”Fi Akademi”. Hon kommer även fortsätta att vara aktiv inom kommunalpolitiken i Simrishamn. Gudrun Schyman är en feministisk pionjär som kommer att saknas som partiledare, men att hon meddelar att hon kommer att fortsätta att utbilda nya feministiska ledare är både lovande och betryggande för framtiden.

Annons