Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piraterna och de duktiga idioterna

All lagstiftning är inte bra, alla domslut inte riktiga, ens när de fattas av Högsta Domstolen. Det är och förblir hälsosamt att ifrågasätta.

Annons

Striden om fildelningen handlar om det nya samhället mot det gamla. All förändring och utveckling kräver sina offer. Och även om nedladdning strider mot befintlig upphovsrätt betyder det inte att vad som i juridisk mening är rätt och riktigt idag faktiskt är förnuftigt i morgon.

Fildelning är en generationsfråga. Beslutsfattare världen runt har blivit film- och skivbolagens duktiga idioter istället för att självständigt försöka hitta en väg för att de som producerar upphovsrättsskyddat material skall kunna få betalt för sitt arbete. I stället för att vända utvecklingen till sin fördel har industrierna valt att bekämpa den och med hjälp av ekonomiska muskler och inflytande lyckats göra lagstiftarna till sina språkrör. Men utvecklingen kommer inte kunna stoppas. Den kamp film- och musikindustrin nu för är därför en fruktlös sådan.

Problemet är klassiskt. Den fria marknadens aktörer är de trotsiga tonåringarna. De vill så gärna vara självständiga, när det passar dem själva. Men kommer springande för att få skydd av lagstiftarna så fort verkligheten blir för jobbig att hantera helt på egen hand.

Skulle skiv- och filmindustrin satsat lika mycket på att utveckla användarvänliga tjänster på Internet med bra utbud och vettiga priser som de satsat på lobbyverksamhet för att förmå politiker att genom lagstiftning kompensera för utvecklingsfientliga industriers oförmåga. Ja då hade våra domstolar förmodligen aldrig tvingats ägna sig åt trams som rättegången mot Pirate Bay.

Mer läsning

Annons