Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken allt mer som Facebook

/

Förra årets presidentval i USA vann Barack Obama med en ny politik fullt i klass med Roosevelts ”New Deal” på 30-talet.

Annons

Det är den nya politiken som nu ger honom Nobels fredspris, framförallt då viljan att bekämpa kärnvapen. Sällan har väl någon politiker ingjutit så mycket framtidstro i en befolkning och i hela omvärlden som den mannen. Det är också den framtidstron som ger honom fredspriset.

representerar inte bara en ny politik. Mer än någon annan har han också fört in ett nytt ansikte – både yngre och mörkare – i politikens finrum. Det uppfattas med rätta som nytt, i jämförelse med det reservat för vita gamla gubbar som amerikansk politik karakteriserats av tidigare.

har också fört in ordet som ett centralt moment i politiken. Kort sagt är den verbala paketeringen allt viktigare i politiken. ”Yes, we can” tog inte bara de amerikanska väljarna med storm, utan även omvärlden. ”Change” förändrade också politiken, från en förlamad Vita huset-administration till en som ville något annat.

att orden blir allt viktigare, har blivit verklighet också här i Sverige. Socialdemokraterna har myntat begreppet ”vård-skola-omsorg” som nästan blev lika bevingat som någonsin ”folkhemmet”. Men sedan dess har inte socialdemokratin kommit med så många nya tunga begrepp. I stället har Moderaterna lyckats med konststycket, inte bara att ta över ordformuleringsmonopolet, utan också att rent av ta socialdemokratiska begrepp. Först gjorde man som New Labour i Storbritannien och bytte namn från Moderaterna till Nya moderaterna. Sedan vann man delvis valet på att man tog begreppet Arbetslinjen och fyllde det med något eget. Efter det har man tagit ”välfärdens kärna”, ”sunda statsfinanser”, ”samla i ladorna” och andra gamla klassiska begrepp som socialdemokratin inte lyckats värna själv.

var jag på ett seminarium som näringslivets tankesmedja Ratio anordnade. Där presenterades en rapport som de kallade ”Vingarnas trygghet”, ett gammalt klassiskt uttryck från Gösta Rehn. Han var den aktiva svenska arbetsmarknadspolitikens fader tillsammans med Rudolf Meidner och gammal LO-ekonom, men Ratio skämdes inte ett ögonblick för hur man fyllde begreppet med något Gösta Rehn själv skulle svimma av.

viktigare och tillsammans med att ansikten också blir det tenderar politiken att bli allt mer av ett enda stort Facebook. Ansikten och ord. Det är tur att den som har gett ansiktet och orden en renässans – Barack Obama – också är den som bär den gryning av innehåll i politiken som behövs så innerligt.

Annons