Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiskt haveri

/
  • Tvångsåtgärd. Efter att ha sagt nej sju gånger sju gånger ändrade sig regeringen och tilldelade kommuner och landsting tio miljarder extra. En nödvändighet inför valåret, men inte mer än en droppe i havet.

Annons

Regeringen har hällt ut tiotals miljarder över de redan mätta, förklarat arbetslösheten med de arbetslösas lathet, ordinerat tillfrisknade för de sjuka och medvetet sänt de som satts i utanförskap till socialen.

Pensionärerna har beordrats disciplinering och förnöjsamhet; de jobbar ju inte och är därmed icke berättigade till avdrag på skatten. En medveten politik.

När krisen ramlade ner i huvudet på Anders Borg tolkade han tecken i vädret; svag bris övergick i kuling och vargavintrar. Det gäller att härda ut, och under tiden pytsar regeringen ut ännu fler miljarder till den lilla del av befolkningen som har mest. En gängse högerpolitik-

Ute i kommuner och landsting brottades politikerna med en annan verklighet, den verkliga. Krisen slog sönder ekonomin och hotade tiotusentals med arbetslöshet. Skattehöjningar räckte bara till att lindra skadorna något. Underskotten hotade hela verksamheter och tvingade fram uppsägningar och reducerade verksamheter i skola, vård, omsorg.

Ropen skallade; mer pengar från staten. Men Borg och Reinfeldt prioriterade fortsatta skattesänkningar. Den politiken gällde till i går.

Strategerna hade då nått fram till det enkla: Högerregeringen kan inte gå in i valåret 2010 med massarbetslöshet och djupnande kris i kommuner och landsting. Färre lärare i Jan Björklunds nya skolkaserner, utsparkad vårdpersonal, djupa revor i de sociala skyddsnäten och bitterhet bland utförsäkrade, sjuka och arbetslösa; en omöjlig situation för en regering som vill bli omvald.

Men tio miljarder till kommuner och landsting räcker bara till några extra skopor för att ösa vatten ur de sjunkande skepp där Borg tolkar vindar och väder. Men en nödvändighet för att undvika politiskt och ekonomisk haveri. Ingen insikt går att ens ana om att miljarderna används bättre i välfärden än i de förmögnas fickor. Detta är tillfälligt, upprepade Mats Odell i går. Skattesänkningar viktigare än höjda bidrag, också om det krävs lån för att finansiera den politiken.

Nu hade regeringen inget val, och ännu mindre utrymme när borgerliga kommunpolitiker sorterades in i samma led som oppositionen.

Så det blev lite lappande och lagande nästa år, men inga strategiska reformer, trots att det finns en bred enighet ute i landet, från vänster till höger, om att statsbidragen måste höjas långsiktigt för att klara skola, vård och omsorg.

Mer läsning

Annons