Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pragmatism, populism och politik

Annons

Politik handlar inte längre om att vilja. Det visar valrörelsen 2010 tydligt. Nej, istället handlar politik om att vara pragmatisk, om att leverera publikfriande förslag som inte väcker anstöt, men som därför inte heller engagerar.

Det ska vara pragmatisk populism i år. Det är uppenbart.

Men Vänsterpartiet vill fortfarande saker, man håller sig med visioner, och det är därför Vänsterpartiet inte riktigt passar in. För det här är ett val där det beslutats att vi ska välja mellan två utslätade block som mer än något annat ska vara inbördes överens.

Så därför är Vänsterpartiet alltså ett problem, en oregerlig jävel som håller sig med visioner om det goda samhället, visioner som inte alls är särskilt pragmatiska och absolut inte populistiska. Som det här med föräldraförsäkringen. Den som svenskarna vill kunna bestämma över själva, men Vänsterpartiet vill dela rakt av.

Ohly och hans parti tänker inte vika för opinionen på området, lät han meddela i söndagens partiledarutfrågning i SVT.

Opinionen det är vi, och vi vill absolut inte ha en delad föräldraförsäkring. Därför är också Vänsterpartiet ensamt om att vilja dela rakt av. Trots att det handlar om visionär politik för ett bättre samhälle.

Två block i strid om regeringsmakten. En sinnesslö realitet som gör Vänsterpartiet till ett problem. Och visioner till en utrotningshotad politisk företeelse.

Mer läsning

Annons