Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Processen

/

Josef K vaknar upp en morgon och häktas utan att få reda på orsaken, eller vilket brott han anklagas för.

Annons

Därefter lotsas Josef K, och läsaren, på en mardrömslik väg genom ett absurt byråkratiskt system.

Franz Kafkas fantastiska roman Processen (1925) brukar beskrivas som en symbol av individens rättslöshet, eller en liknelse över hur obegripligt livet är.

Den ”process” som just nu är på alla politiska tyckares och skribenters läppar handlar om en lika mångfacetterad process. Den socialdemokratiska processen att vaska fram en ny partiledare. Den andra inom loppet av ett år.

Många tycker till. Det ska gå rätt till den här gången. Och vad som är rätt sätt finns det lika många idéer kring som ombudsmän i partiet.

Vi kan dock med säkerhet konstatera en sak. Det går inte att återupprepa förfarandet vid det senaste partiledarvalet.

Den här gången krävs en helt annan process. Det funkar inte att några få i partiledningen sitter i slutna rum och utser den som ska föra 100 000 medlemmars talan.

Det krävs öppenhet. Det krävs diskussioner. Det krävs en process som låter medlemmarna få ta ställning till vilken person de vill ska föra deras talan. Och det krävs en process där kandidaterna förklarar vilken politik de vill föra.

Det kommer att ta tid.

Det krävs också att majoriteten av partiets medlemmar denna gång ställer sig bakom sin nye ledare. Krypskytte och baktaleri har vare sig socialdemokratin eller Sveriges medborgare råd med längre.

Sverige behöver en tydlig, stark, opposition. Vi behöver en motkraft mot den regering vars politik har som syfte att öka klyftorna mellan människor, en motkraft mot den politik som fattiggör en del av befolkningen. Vi behöver en opposition som visar på tydliga och realistiska alternativ till den borgerliga politiken.

För att inte lämna de svenskar som är i ett skriande behov av en stark opposition i sticket krävs att någon, eller några, tar på sig ledartröjan så länge. Det måste finnas någon (eller några) som tar debatten mot Reinfeldt och regeringen.

Vad än partistyrelsen ger för besked på fredag, så måste de presentera något, eller några, namn som tar på sig den tillförordnade rollen. Partisekreterare Carin Jämtin kan vara ett sådant namn.

Kafkas Processen slutar med att Josef K dör. Inga jämförelser i övrigt. Vi kommer inte att se socialdemokratins snara död som resultatet av partiets partiledarprocess. Men att det är en viktig process, det står klart. Den här gången måste det gå rätt till. En stark opposition är nödvändigt inte bara för socialdemokratin. Det är nödvändigt för oss alla. 

Mer läsning

Annons